Työuran alussa

Kesätöitä kannattaa hakea ajoissa

2.1.2017 klo 17:00

Joka vuosi on tarjolla kesätöitä alle ja yli 18-vuotiaille nuorille sekä myös koulutetuille aikuisille. Mitä aiemmin toimit, sitä paremmat mahdollisuudet sinulla on saada kesätyöpaikka.

Alle 18-vuotiaille työntekijöille on erityissäädöksiä, jotka suojelevat nuorta työntekijää. Työhön voidaan ottaa 15 vuotta täyttänyt oppivelvollisuutensa suorittanut henkilö.

Samana kalenterivuonna 14 vuotta täyttävä nuori voi tehdä enintään puolet loma-ajastaan kevyttä työtä, josta ei ole haittaa terveydelle, kehitykselle tai koulunkäynnille.

Mistä kesätöitä voi löytää?

Haussa olevia kesätyöpaikkoja voi löytää TE-keskuksen avoimista työpaikoista ja netin kautta. Yrityksiin voi myös ottaa suoraan yhteyttä ja kysyä kesätyöpaikkaa.

Osa työnantajista hakee työntekijöitä myös sosiaalisessa mediassa. Ole tarkkana!

Tietoa kesätyöpaikoista saat myös lehdistä, tuttavilta ja sukulaisilta, Työlinja-palvelusta, puh. 0295 020 700, yritysten nettisivuilta, TE-toimistojen ilmoitustauluilta ja seuraamalla TE-toimistoja ja yrityksiä Facebookissa ja Twitterissä.

Keväisin työ- ja elinkeinotoimistot järjestävät myös eri paikkakunnilla kesätyöntekijöiden rekrytointitilaisuuksia.

Kuntien ja seurakuntien kesätyöpaikat

Kaupungeilla, kunnilla ja seurakunnilla on perinteisesti tarjolla paljon kesätyöpaikkoja esimerkiksi liikuntapaikkojen hoitoon, puistojen, hautausmaiden ja toimipisteiden kunnostukseen ja siistimiseen, ruokahuoltoon, sosiaalialalle ja terveydenhuoltoon sekä matkailijoiden palveluihin ja neuvontaan.

Etsi kuntien kesätyöpaikoista tietoa kuntien omilta verkkosivuilta. Seurakuntien paikoista saat lisätietoja niiden omilta nettisivuilta, lehdistä ja ottamalla suoraan yhteyttä.

Täytä nettihakemus huolellisesti

Mikäli haet kesätyötä sähköisellä hakulomakkeella työnantajan verkkosivujen kautta, huomioi, että työnantaja tekee esivalinnan usein lomakkeiden perusteella. Hakulomake kannattaa siis täyttää huolellisesti – samoin kuin kaikki muutkin kirjalliset kesätyöhakemukset. Tarkista oikeinkirjoitus ennen lomakkeen lähettämistä.

Tutustu työnantajaan etukäteen

Valmistaudu kesätyönhakuun hankkimalla lisätietoa yrityksestä johon haet kesäksi töihin. Hyödyt siitä työhakemusta kirjoittaessasi, ja etenkin mahdollisessa työhaastattelutilanteessa.

Työehdot ja työsopimus kuntoon

Työnantajan on myös kesätöissä huomioitava työsuojeluun liittyvät asiat sekä työehdot, esimerkiksi työaika ja palkka.

Ennen kesätöiden alkua kannattaa tehdä kirjallinen työsopimus, johon kirjataan muun muassa palkka ja työaika, pääasialliset työtehtävät, työsuhteen kesto ja sen määräaikaisuuden peruste, sovellettava työehtosopimus sekä vuosiloman määräytyminen.

Lähde: TE-keskus