Blogi

Kesästä kaikki irti – näitä kesälajeja suositaan nyt

Kesällä kaikki on toisin – lauloi jo Kirka aikanaan. Mutta päteekö tämä myös liikuntaan? Mitä liikuntamuotoja suosimme kesällä ja miksi?

Kävimme läpi hyvinvointipalvelu HeiaHeian liikuntatilastot viimeiseltä viideltä vuodelta toukokuusta 2012 aina tämän vuoden toukokuun loppuun asti. HeiaHeiassa on tältä ajalta miljoonia liikuntakirjauksia sadoilta tuhansilta käyttäjiltä. Näin saamme kattavan kuvan siitä mitä kesälajeja suomalaiset harrastavat ja miten eri lajien suosio vaihtelee.

Kesällä liikunnassa korostuu kolme asiaa: Ensinnäkin liikumme huomattavasti enemmän ulkona. Toisekseen tartumme kesäkauden tarjoamiin lajeihin kuten uintiin ja golfiin.  Lisäksi lomailu tarkoittaa mahdollisuutta liikkua rennosti yhdessä ja myös nauttia luonnonläheisestä arkiliikunnasta esimerkiksi mökillä tai puutarhassa.

Fillari on kesän menopelien kiistaton kuningas

Suomalaisten suosituimmat liikuntamuodot ovat aika vakioituneet. Me kävelemme, juoksemme ja käymme sankoin joukoin salilla ympäri vuoden. Kesälajienkin ykkössijaa on HeiaHeian tilastoissa koko viiden vuoden seuranta-ajan pitänyt kesälajien kruunaamaton kuningas, pyöräily.

Vaikka pyöräily on erittäin suosittua vuoden ympäri, niin kesällä sen suosio on erityisen helppo ymmärtää.  Kesällä pyörä on monesti kaikkein nopein ja helpoin kulkuväline, lähdit sitten kyläntietä pitkin järven rantaan, pyöräretkelle puistoon tai ihan vaan töistä kotiin.  Lisäksi sitä on helppoa harrastaa iästä tai kunto-tasosta riippumatta. Pyöräilyn laaja kirjo pääsee myös kesällä kivasti esille kun voit kaupunkipyöräillä, maantiepyöräillä, maastopyöräillä tai bmx-pyöräillä.  Muistathan kuitenkin kypärän ja valon kun viiletät kesäyössä!

Suomalaisten kolme suosituinta kesäistä liikuntamuotoa pyöräilyn lisäksi ovat HeiaHeian tilastojen valossa puutarhanhoito, uinti ja golf.  Herraskaisesta golfista on siis kehkeytynyt suurien massojen harrastus.  Vakiintuneiden lajien jälkeen tapahtuu kuitenkin kiinnostavia kausivaihteluja.

Kesäkuussa suunnistetaan, heinäkuussa harrastetaan lomalajeja ja elokuussa mennään marjaan

Koko kesää ei vietetä samanlaisen liikunnan parissa.  Viime vuodet kasvavassa suosiossa ollut suunnistus on selvästi alkukesän kesälaji. Kenties Jukolan ja Venlojen viestitapahtumat ja niiden suosio ovat vaikuttamassa tähän trendiin?

Heinäkuu on lomakausi, niin myös liikuntamielessä. Me vietämme aikaa entistä enemmän lomalajien kuten avovesiuinnin, frisbee golfin, jalkapallon ja tenniksen parassa. Rentous, nauttiminen ja yhdessä tekeminen korostuu. Lisäksi heinäkuussa kasvava nurmikko ja muu kasvillisuus kaipaa hoitamista.

Elokuussa vanhan kansan marjastus nousee listoille ja pääsi viime vuonna jo ennätyskorkealle listalla, sijalle kahdeksan.  Vesien lämmetessä avo-vesiuinti yleistyy. Triathlonin kasvava suosio saattaa tähän myös vaikuttaa.

Tänä kesänä joogataan laiturinnokassa ja heitetään frisbeegolfia metsikössä

Tänä kesän kaikkein trendikkäimmät liikkujat joogaavat laiturinnokassa tai pelaavat frisbeegolfia metsikössä. Frisbeegolfia onkin entistä helpompaa pelata kun kaupungit ja kunnat ovat investoineet laajasti frisbeegolfrataverkostoihin.  Jooga taas on ollut nousussa ympäri vuoden.

Joogan ja frisbeegolfin lisäksi viime vuosina suosiota ovat nostaneet avovesi-uinti, suunnistus ja SUP.  Viime vuosien trendilaji ja otsikoita paljon kerännyt SUP pysyy varmasti korkealla myös tänä vuonna, ainakin jos on Hintsa Performancen valmentajaa Mika Salmista uskominen. Hänet kuulemma löytää kesällä SUP-laudan päältä, syömässä jäätelöä.

Eli liikutte kesällä sitten miten tahansa, niin muistakaa nauttia! Ja mikä parempi tapa tartuttaa liikunnan tuomaa energiaa ja iloa kuin jakaa tuo hetki kuvan kanssa kavereille ilmaisessa HeiaHeia-sovelluksessa.

Jens Alderin

Jens toimii H2H Performancessa Customer Success Managerina.  Jensin saa iloiseksi asiakkaiden kanssa ideointi ja yhdessä onnistuminen uusissa asioissa. Jensin kesän mansikkapaikat ovat Eläintarhan yleisurheilukenttä ja Helsingin uimastadion.

www.heiaheia.com/info

https://twitter.com/HeiaHeia

https://www.facebook.com/HeiaHeiaHeia

https://www.linkedin.com/company/heiaheia.com/