Talous ja raha

Kesäseteli auttaa nuoria työllistymään

3.6.2016 klo 7:00

Kesäseteli jaetaan ensimmäistä kertaa jokaiselle noin 2500:lle helsinkiläisille peruskoulunsa päättäville.

Helsingissä kesätyöseteli on arvoltaan 300 euroa. Sen avulla helsinkiläinen nuori voi hakea työpaikkaa yrityksestä, yhdistyksestä, säätiöstä tai seurakunnasta.

Viime kesänä kesätyöseteliä kokeiltiin Itä-Helsingissä. Suurin osa nuorista työllistyi toimistotöihin, puutarha-, kiinteistönhuolto- ja siivousalalle, kauppoihin sekä liikuntaan ja vapaa-aikaan liittyviin työtehtäviin.

Helsingin kaupungin mukaan puolet työnantajista ilmoitti, ettei olisi palkannut nuorta ilman kesätyöseteliä. Setelin summa käytetään kokonaisuudessaan nuoren palkkakustannuksiin. Työnantajan tulee noudattaa työehtosopimusta kesäsetelinuoren palkkauksessa.

Kesätyösetelit yleistyvät

Joka kolmas kunta antaa alaikäisille nuorille setelin, jonka avulla voi työllistyä kahdeksi viikoksi. Esimerkiksi Oulussa kesätyöseteli jaetaan kaikille 15–17-vuotiaille. Kesätyösetelin arvo vaihtelee kuntien kesken.

Vaikka nuorten työnhakua on pyritty setelin avulla helpottamaan, kynnys työllistymiseen on edelleen melko korkea.

Yksi toimivaksi osoittautuneista malleista nuorten ja työnantajien kohtaamisen helpottamiseksi on pikaduuni.fi. Se on henkilöstövuokrausyritys, joka saattaa nuoret ja työnantajat yhteen.

Lähde: Metro