Blogi

Kesälomat lähestyvät - näin laskeudut lomaan pehmeämmin

27.5.2019 klo 7:00

Kesäkuu ja kesälomat kolkuttelevat monella jo ovella, ja vaikka vielä olisi pitkä lista asioita hoidettavana ennen lomille kirmaamista, kannattaa itse lomalle lähtemiseenkin varata muutama ajatus, jotta siirtyminen tapahtuisi mahdollisimman kevyesti.

Tilanne on monelle varmasti tuttu ennen loman alkua: lista tekemättömiä asioita ja loma-ajan mahdolliset tuurauskuviot pitää hoitaa, mutta aika ei riitä tähän kuin juuri viime tunneilla ennen loman alkua. Pahimmillaan viimeinen päivä ennen lomaa venyy pitkälle iltaan tai jopa loman ensi päiville asti. Sanomattakin on selvää, ettei tällainen startti lomaan ole kovin stressitön saati ihanteellinen. Miten sitten varmistat sen, ettei lomalle lähdöstä tule totaalista kaaosta?

Ensinnäkin: ennakoi, ennakoi, ennakoi! Simppeliä, mutta usein niin kovin vaikeaa, tiedän. Kuitenkin jos jätät koko lomalle lähdön valmistelut viimeiseen päivään tai viikkoon, edessäsi todennäköisesti on kaoottinen työn lopetus kun yrität sovittaa seuraavien viikkojen töiden briiffausta ja to do -listan siivoamista normaaliin arkeen. Tee siis suunnitelma ajoissa: kuukautta ennen lomaa listaa pakolliset hoidettavat työt ja keskity niiden loppuun saattamiseen ennen lomaa. 2-3 viikkoa ennen lomaa taas listaa asiat ja työt, jotka pitää delegoida tai briiffata kollegoille ja sovi työnjaosta. Viimeiselle viikolle ennen lomaa kannattaa jättää helpoimmat hommat ja reilusti tilaa kalenteriin ad hoc -töille, joita kuitenkin aina ilmestyy.

Toiseksi: priorisoi. Yleensä maailma halutaan valmiiksi ennen juhannusta ja monelle se tarkoittaa omien töiden siirtämistä eteenpäin seuraavalle vastuussa olijalle tai viimeisten projektien naulaamista juuri ennen lomaa. Tämä taas tarkoittaa sitä, että kaikkien työpöydille ilmestyy kuin taikaiskusta juuri ennen lomaa sata ja viisi asiaa tarkistettavaksi ja loppuun saatettavaksi. Kaikkea ei yksinkertaisesti aina ole kuitenkaan mahdollista tehdä, joten mieti tarkkaan, mitkä asiat voivat huoletta odottaa loman jälkeen ja mitkä pitää hoitaa ennen. Ja karsi.

Kolmanneksi: muista, että (työ)elämää on lomien jälkeenkin. Suurin osa lomailee kesäkuukausina, joten väistämättäkin muillekin kuin sinulle tulee pidempiä taukoja työhön ja näin ollen asiat eivät välttämättä edisty sutjakkaimmin kesäkuukausina. Toki deadlinet ovat tärkeitä, mutta jos tilanne alkaa näyttää jo ennen lomaa mahdottomalta, asia kannattaa ottaa esimiehen kanssa puheeksi ja kysyä, voiko joitakin töitä yksinkertaisesti siirtää lomien jälkeiseen aikaan. Yleensä asiat ja aikataulut ovat sovittavissa, ja jos eivät, edellisen kohdan priorisoinnissa esimiehesi tulisi voida auttaa sinua ainakin.

Miten sinä valmistaudut lomaan - kerro toki muillekin vinkkisi?

Paula Narkiniemi
vapaa kirjoittaja
Twitter: @PoolaKristiina