Blogi

Kesäksi uuteen työhön

Loppukevät ei ehkä ole se vilkkain työnhaun tai rekrytoinnin sesonki massojen keskittyessä kesän jälkeiseen ja alkuvuoden tunnetusti kuumimpiin rekryaikoihin. "Hiljaiselosta" huolimatta kesän kynnyksen työnhaussa on myös puolensa.

Rekrytoinnit tosiaan hiljenevät melko lailla kesää kohti kuljettaessa, mutta eivät toki kokonaan. Moni mieltääkin loppukevään huonona työnhakuajankohtana – mielestäni aivan turhaan. Avoimia paikkoja on ehkä hitusen tavallista vähemmän tarjolla, mutta muutamia selkeitä etuja kesän korvalla työnhakuun ryhtymisellä on verrattuna muihin sesonkeihin.

Poissa silmistä, poissa mielestä. Juuri ennen kesän lomakautta alkavat ja päättyvät rekrytoinnit tarkoittavat usein sitä, että prosessit halutaan käydä nopeasti läpi ja uusi ihminen remmiin mahdollisimman hyvissä ajoin ennen kuin muu työyhteisö laukkaa kesälomille. Hakuaika saattaa olla tavallista lyhyempi, mutta niin usein myös päätöksentekoaika, mikä on aina hakijan näkökulmasta hyvä asia. Tokihan päätökset voivat venyä lomienkin yli, mutta useimmissa tapauksissa rekrytointia ei haluta jättää roikkumaan kuukausien päähän vaan hoitaa ”pois alta” ensimmäisen vuosipuoliskon puolella. Ennen kesää tiedossa on siis mitä todennäköisimmin rivakoita rekrytointeja.

Hyödynnä neuvotteluvaraa. Paine nopeaan rekrytointiprosessiin mahdollistaa hakijallekin tavallista paremman neuvotteluvaran – ainakin mitä tulee edessä siintävän kesän lomiin. Juuri ennen lomakuukausia on usein mahdollisuus sopia joustavasti edes lyhyestä lomasta, jos organisaatiossa on tiedossa hiljaisempi kesä muutenkin. Aina tämä ei tietenkään ole mahdollista, mutta asiasta kannattaa ehdottomasti aina kysyä.

Jos tärppää, nauti pehmeästä laskusta uuteen työhön. Vaikka varsinaista kesälomaa uudessa työssä ei irtoaisikaan, on useimmilla suomalaisilla työpaikoilla varsin hiljaista etenkin heinäkuussa, kun asiakkaatkin lomailevat. Hiljainen ja rauhallinen startti uuteen työhön kannattaa ottaa vastaan mahdollisuutena kerrankin aloittaa työt pehmeällä laskulla. Useimmitenhan uudessa työssä aloittaminen tarkoittaa melkoista haipakkaa, uuden pikaoppimista ja jopa uuvuttavaakin menoa alkuun – kesällä tilanne voi olla aivan toinen.

Kohti kesää mennessä kannattaa siis edelleenkin tarttua kiinnostaviin työpaikkailmoituksiin ja hakea uutta jos vaan sopivia on tarjolla – tiedä vaikka tärppäisikin nopeasti.

Paula Narkiniemi

vapaa kirjoittaja

Twitter: @PoolaKristiina