Kesätyötarinat

Kemiralla laitosmiehen kesätöissä saa turvallisesti vastuuta ja vapauksia

Kemira Oyj

Laitosmiehenä työskentelevä Konsta Välimäki on jo toisena kesänä kesätöissä Kemiran hieno- ja vesikemikaalitehtaalla Äetsässä. Välimäelle Kemira oli tuttu työnantaja jo biotuote- ja prosessitekniikan insinöörin opintojen kautta. Tampereen ammattikorkeakoulussa opiskeleva Välimäki osallistui opintojen alussa Kykylaakso nimiseen opintokokonaisuuteen, jonka kummiyrityksenä Kemira toimi. Näiden opintojen aikana kummiyrityksen kanssa tehtiin paljon yhteistyötä, jolloin Välimäen kiinnostus Kemiraan työnantajana heräsi. 

–Haluan tulevaisuudessa tekniikan alalle, jossa pääsee erityisesti kemiaan käsiksi. Kemiralla pääsen yhdistämään nämä molemmat sekä lisäksi tämä on hyvä ponnahduslauta minne tahansa kemian alalle, Välimäki kertoo. 

Biotuote- ja prosessitekniikkaa kolmatta vuotta opiskeleva Välimäki jatkoi tänä kesänä Kemiralla samoissa laitosmiehen tehtävissä kuin ensimmäisenä vuotenaan. Työn vastuut ja vapaudet lisääntyivät selkeästi ensimmäiseen kesään nähden.  

–Ensimmäiseen kesään verrattuna minulle on tänä toisena kesänä annettu paljon vaativampia tehtäviä ja olen nyt tehnyt paljon töitä myös itsenäisesti ja omatoimisesti. Tykkään tehdä töitä toki myös ryhmässä, mutta yksin on kiva tehdä rauhassa, jolloin saa tehdä töitä oman mielen mukaan, Välimäki toteaa.  

Haastavia tehtäviä, joita tehdään pilke silmäkulmassa

Kesätyöt Kemiralla antavat Välimäelle henkilökohtaisesti paljon valmiuksia tulevaisuutta varten ja oppimista tapahtuu päivittäin. Ensimmäiset pari kuukautta hänellä oli työpari, jonka kanssa hän perehtyi laitosmiehen eri tehtäviin. Laitosmiehen vastuualueisiin ovat tänä kesänä kuuluneet muun muassa tehtaalla olevat erilaiset koneet ja laitteet sekä niiden pienimuotoiset ennakkohuolto- ja kunnossapitotoimenpiteet.   

– Laitosmiehet ovat käytännössä tehtaan talonmiehiä, eli me pidetään paikat siisteinä ja kunnossa. Tehtaan toiminnan ylläpitämisessä laitosmiehen työ on erittäin tärkeää, Välimäki korostaa. 

Välimäen omina vastuualueina ovat tänä kesänä olleet erityisesti prosessiöljyn elvytys ja trimetyyliboraattimerikontin täyttökuntoon saattaminen sekä kontin lähtövalmistelut. Välimäkeä motivoikin eniten uuden oppiminen ja kemian sekä prosessitekniikan syvempi ymmärtäminen.  

– Eniten tykkään työssäni siitä, että jokainen päivä on täysin erilainen. Kertaakaan ei tule tylsää töissä sen takia, että pitäisi toistaa samoja rutiineja, vaan joka päivä oppii jotain uutta. Tietysti on jotain pieniä hommia, joita tehdään päivittäin, mutta jokainen päivä kuitenkin vaihtelee sisällöltään, Välimäki lisää. 

Välimäki kehuu kovasti omaa työyhteisöään ja varsinkin sen rentoa ja huumoripitoista työilmapiiriä. Lisäksi auttamisen kulttuuri on säväyttänyt myös perehdytyksen jälkeen.  

– Kemiralla on tosi mahtava työporukka, joka on ottanut minut hienosti vastaan. Olen työpäivän aikana tosi monen henkilön kanssa tekemisissä ja kaikkien kanssa on mukavaa sekä keneltä tahansa voi pyytää apua. Kukaan ei täällä nyrpistele nenäänsä, mikä on tosi miellyttävää. Esihenkilöltä tulee myös kehuja, jos on hoitanut oman hommansa hyvin. Siitä tulee paras fiilis, Välimäki jatkaa. 

Työturvallisuus ja työn vastuullisuus on Kemiralla äärimmäisen tärkeätä, koska työpaikalla käsitellään myös vaarallisia kemikaaleja. Suojavarusteiden käyttämistä on opastettu perinpohjaisesti jo ensimmäisestä kesästä lähtien. Kahden kesän aikana Välimäki kertookin eniten oppineensa turvallisuudesta ja kemiallisista prosesseista. 

– Työturvallisuudesta pidetään täällä tiukasti kiinni. Jos joku työporukasta huomaa, että jokin suojavaruste puuttuu, niin tulee kyllä sanomista. Turvallisuus kuntoon ja sitten rauhassa työt, kertoo Välimäki omista työrutiineistaan. 

Konsta Välimäki


Tulevaisuuden suunnitelmissa kolmas kesä Kemiralla

Kemiralla on paljon erilaisia kesätyövaihtoehtoja ja mahdollisuuksia. Välimäki arvostaa sitä, että työt antavat paljon valmiuksia etenemään uralla. Kemira kannustaa myös työntekijöitänsä etenemään opinnoissaan. Välimäen suunnitelmissa on myös ensi kesänä hakea Kemiralle.

– Seuraavana kesänä voisin hakea Kemiralta kesämestarin paikkaa ja mahdollisesti suorittaa myös opinnäytetyötä samalla. Tämän jälkeen minulla olisi tarkoitus jatkaa yliopisto-opintoihin ja se on hienoa, että Kemira tukee tätäkin polkua, Välimäki kehuu työnantajaansa. 

Kesätyötehtävät Kemiralla eivät suinkaan rajoitu vain laitosmiehen tehtäviin. Välimäki kertookin, että Kemiralle kannattaa hakea kesätöihin, jos kiinnostaa ylipäätänsä kemian ala, teollisuus tai prosessitekniikka. 

– Kemiralla on paljon vaihtoehtoja kesätyöhön. Täältä löytyy muun muassa prosessioperaattoreita, laboratorio- ja toimistohenkilökuntaa sekä lähettejä, jotka hoitavat logistiikkaa täällä. Kemira on antanut minulle valmiuksia tulevaisuutta varten ja täällä kannustetaan paitsi uuden oppimiseen sekä oman osaamisen kehittämiseen, niin myös hyvään ja turvalliseen työskentelyyn, Välimäki kiittelee kesätyönantajaansa.  

Katso Kemiran avoimet kesätyöpaikat 2022 täältä!  

Kuvat: Niko Jekkonen
Teksti: Ilari Äijälä

Artikkeli on toteutettu yhteistyössä Kemiran kanssa.