Työnhaku

Kelan mukaan aktiivimalli heikentää työttömyysturvaa 92 000:lta

Työttömyysturvan aktiivimalli heikentää työttömyysturvaa noin 92 000 suomalaiselta huhtikuussa 2018.

Kela selvitti minkälaista aktiivisuutta työnhakijat osoittivat työnhaussa tai koulutuksessa tammi-maaliskuussa 2018. Yli 87 000 henkilöä ei ollut palkkatöissä, saanut yrittäjätuloa tai osallistunut työllistämispalveluihin.

Suomessa on noin 233 000 työtöntä, joista aktiivimalli koskee 187 000 henkilöä. Aktiivimallin piirissä olevista 47 prosenttia ei tehnyt tammi-maaliskuussa 2018 työllistyäkseen mitään. Aktiivimallin piirissä olevista yli 45-vuotiaista yli puolet ei osoittanut aktiivisuutta.

Työttömien Keskusjärjestön toiminnanjohtaja Jukka Haapakoski sanoo, että passiivisuuteen voi olla useita syitä. Töitä ei ole tai niitä tarjotaan huonoilla ehdoilla. Työllistämispalvelujen saatavuus myös vaihtelee eri puolilla maata.

Aktiivimalliin hyväksytyissä koulutuksissa on ollut niin ikään epäselvyyttä. Osa työttömistä ei myöskään koe olevansa työkykyisiä terveydellisistä tai sosiaalisista syistä.

Merkittävä este työhaulle ovat myös monelle kasaantuneet ulosottovelat. Työttömiä ulosottovelvollisia oli vuonna 2017 yhteensä 92 000 eli he saattavat ajatella, että työtä ei kannata tehdä.

Kela ja TE-toimistot odottaneet pitkään aktiivimallin soveltamisohjeita

Työttömyysturvalain aktiivimalli astui voimaan vuoden 2018 alussa ilman minkäänlaisia soveltamisohjeita. Yli kuukauteen TE-toimistot, Kela ja työttömyyskassat eivät pystyneet auttamaan asiakkaitaan kunnolla, koska niillä ei ollut tietoa, millä kaikilla palveluilla aktiivisuutta voi osoittaa.

Soveltamisohjeet tulivat voimaan helmikuun alussa 2018, mutta epäselvyydet ovat jatkuneet edelleen. Sosiaali- ja terveysministeriö pyrki korjaaman puutteita pyytämällä TE-hallinnolta listausta erilaisista palveluista, joita ne tarjoavat ja jotka täyttävät aktiivimallin edellytykset.

Lista valmistui helmikuun lopussa, mutta epäselvää oli vielä kokeilukuntien eli kuntien jotka toimivat työvoimaviranomaisina, osalta paljonkin. Täydennetty lista valmistui huhtikuun alussa 2018, eli silloin työttömien työnhakijoiden ensimmäisen kolmen kuukauden aktiivisuuden tarkastelujakso oli jo päättynyt.

Nyt Kela ja työttömyyskassa selvittävät, mitkä kokeilukuntien tarjoamat palvelut täyttävät aktiivisuusehdot. Sitten tehdään linjaus siitä, mihin palveluun osallistuminen on ollut riittävää aktiivisuutta.

Lähteet: Kela, Keskisuomalainen, Iltalehti