Työhyvinvointi

Keho ja pää työkuntoon!

Työterveyslaitoksen Nyt laitetaan Kroppa ja nuppi kuntoon! -verkkosivusto ja testit auttavat kohti virkeämpää arkea.

Pieniltä tuntuvilla, yksittäisillä valinnoilla on elämänlaadun kannalta suuri merkitys. Työterveyslaitoksen uusi ”Nyt laitetaan kroppa ja nuppi kuntoon” -verkkosivusto tukee elämäntapamuutoksen toteuttamista pienin askelin. Sivustolta löytyy harjoituksia, testejä ja kuntolaskuri, jotka auttavat liikkeelle.

Haaveissa hyvinvointi

Moni haaveilee liikkuvansa enemmän, syövänsä terveellisempää ruokaa, nukkuvansa riittävästi ja pitävänsä yllä hyviä ihmissuhteita, mutta arjen pyörityksessä ne vain jäävät. Tästä seuraa usein uupumisen kierre. Jos on illalla liian väsynyt palauttavaan harrastamiseen, kuten liikuntaan, voi unenlaatu olla huonompi. Se taas johtaa helpommin epäterveellisiin valintoihin ruokapöydässä. On tärkeää rakentaa jokainen päivä siten, että palautuminen on mahdollista. Silloin jaksaa töissä ja pitää huolta myös itsestään.

Arvovalintoja

Pysyvä ja todellinen elämäntapamuutos edellyttää arvovalintaa terveellisemmän elämän puolesta ja usein myös asennemuutosta. Yhteisön tuki ja kannustus ovat merkittävässä asemassa. Yhteisö voi olla perhe, ystäväjoukko, virtuaalinen yhteisö esim. Facebookissa,  työ- tai harrastusporukka.

Omaa motivaatiota lisää se, kun työkaveri lähtee pyörällä kotiin, vaikka vähän sataisi. Kun näkee muiden selviytyvän ja onnistuvan, herää tunne, että myös itsellä on kykyjä ja mahdollisuuksia.

”Nyt laitetaan kroppa ja nuppi kuntoon” -opas ja siihen liittyvä kuntolaskuri antavat virikkeitä oman jaksamisen parantamiseen. Nämä soveltuvat jokaiselle, joka haluaa parantaa vireyttään ja jaksamistaan elämäntapojen avulla. Ohjeistusta voi käyttää yksin tai ryhmässä.

Välillä on hyvä pysähtyä miettimään, mihin suuntaan elämässä haluaisi mennä ja millaista elämää haluaisi elää. Selkeät arvot ja kirkas käsitys itselle tärkeistä asioista auttavat tekemään valintoja, jotka lisäävät elämänlaatua ja hyvää oloa.

 

Lähde: Työterveyslaitos