Energiatehokkuuden uudet innovaatiot vievät suomalaista rakennusosaamista vauhdilla eteenpäin. Talotekniikkasuunnitteluun erikoistuneen Granlundin kädenjälki näkyy sairaaloissa, toimistoissa ja ostoskeskuksissa, joissa kohtaavat moderni osaaminen ja toiminnallisuus.

Helsingin kenties ikonisin sairaalarakennus, potilastorni ”Hilton” valmistui juuri mittavasta remontista. Monien 1950-luvulla valmistuneiden suomalaissairaaloiden tapaan Meilahden tornisairaalan ahtaat tilat eivät enää vastanneet nopeasti kehittyvän sairaalateknologian tarpeisiin potilasviihtyvyydestä puhumattakaan.

Talotekniikkasuunnittelijoiden näkökulmasta sairaalat ovat kiinnostavia projekteja, sillä nopeasti uusiutuva laitemaailma ja vaativien hoitotilojen suunnittelu edellyttävät monipuolista ammattitaitoa, käyttäjien tarpeiden ymmärtämistä ja uusia ratkaisuja. Myös sairaaloille asetetut energiatehokkuusvaatimukset tuovat suunnitteluun omat haasteensa.

”Tiloilta halutaan joustavuutta ja muunneltavuutta sekä entistä virtaviivaisempia toteutuksia. Koska sairaaloille asetetut energiasäästötavoitteet ovat todella tiukkoja, edellyttää eri energiavaihtoehtojen vertailu tuekseen usein monipuolista tutkimusta”, talotekniikkasuunnittelun konsulttiyritys Granlundin LVI-asiantuntijana työskentelevä Aila Puusaari kertoo.

Kollegat auttavat kehittymään

Vaativiin sairaalaprojekteihin erikoistunut Puusaari palasi Granlundille reilu vuosi sitten ikään kuin paluumuuttajana, sillä hän teki harjoittelunsa yrityksessä jo 80-luvulla.

”On todella hienoa, että monet silloisista kollegoistani ovat edelleen täällä! Koska yrityksemme on selkeä edelläkävijä alallamme, pääsen työskentelemään parhaiden asiantuntijoiden kanssa ja pystyn yhä jatkuvasti kehittymään ammatissani.”

Talotekniikkasuunnitteluun ja kiinteistö-, energia- sekä ympäristökonsultointiin erikoistuneella Granlundilla työskentelee toistasataa sairaalasuunnittelijaa. Tornisairaalan lisäksi heidät ovat pitäneet kiireisenä muun muassa Uusi Lastensairaala 2017, Jyväskylän uusi sairaala,

TAYSin uudistamisohjelma 2020 sekä Kouvolan Ratamo-keskuksen suunnittelu.

Uusia ratkaisuja energiankäyttöön

Sairaalasuunnittelijoiden lisäksi Granlundin palkkalistoilla on runsaasti konsultteja, joita työllistävät toimistot, ostoskeskukset sekä laaja kirjo muita hankkeita. Ken Dooleyn johtaman ympäristötiimin tehtäviin kuuluvat ympäristöluokitusten määrittely ja uusien energiaratkaisujen kehittäminen esimerkiksi älykkään sähköverkon mahdollisuuksia testaamalla.

Diplomi-insinööriksi valmistunut irlantilainen Dooley aloitti työnsä Granlundin vientiosastolla vuonna 2008. Tätä ennen hän ehti luoda uraa muun muassa Australiassa ja Lontoossa, jossa hän työskenteli vuosia maineikkaassa rakennusteollisuuden konsulttiyrityksessä BuroHappoldissa. Granlundilla Dooley eteni nopeasti ympäristöön ja energiaan keskittyneiden projektien pariin ja siitä tiiminvetäjäksi. Hänestä on hienoa, kuinka yritys tarjoaa nopeasti myös nuorille mahdollisuuden osoittaa kykynsä vaativimmissa projekteissa.

”Jos intoa löytyy, meillä pääsee kokeilemaan uusia asioita. Mikäli työn hoitaa hyvin, mahdollisuuksia tulee pian lisää. Kiinnostavat työtehtävät pitävät ihmiset ja osaamisen yrityksessämme, kun taas Lontoossa kaikki vaihtavat työpaikkaa kahden vuoden välein”, Dooley sanoo.

Suunnittelun neljä aspektia

Granlundin kehittämillä uusilla energiansäästöratkaisuilla pyritään turvaamaan energian saatavuutta, leikkaamaan kustannuksia ja vähentämään kasvihuonepäästöjä. EU:n yhteisenä tavoitteena on vähentää päästöjä 20% vuoteen 2020 mennessä. Suomessa tähtäimessä on jopa 80% vähennys vuosien 1990–2050 välillä.

Tavoite on mahdollinen, sillä Dooleyn mukaan energiatehokkuus- ja ympäristöasioissa ansioitunut suomalainen osaaminen perustuu ennen muuta käytännölliseen ajatteluun.

”Taloudellisten, sosiaalisten ja ympäristötekijöiden lisäksi suunnittelussamme on myös neljäs aspekti: toiminnallisuus. Koska teemme alusta saakka tiivistä yhteistyötä eri toimialojen kanssa, saamme jatkuvasti palautetta ideoidemme toteutuskelpoisuudesta. Tämä tarkoittaa, että kun asiat on tarkkaan harkittu, rakentaminen etenee usein jouhevasti koska ei ole vaarana, että projekti yhtäkkiä osoittautuu mahdottomaksi toteuttaa.”

Granlund on energiatehokkaaseen talotekniikkasuunnitteluun, konsultointiin ja ohjelmistoihin keskittyvä yritys, jonka keskeisiin projekteihin kuuluvat muun muassa Länsimetro, Pasilaan nouseva Tripla-keskus ja lukuiset sairaalat ympäri Suomea. Yritys työllistää reilut 500 asiantuntijaa.

Teksti: Anna Väre

Kuva: Laura Mendelin