Talous ja raha

Kaupan liitto varoittaa kasvun hidastumisesta

1.8.2016 klo 13:05

Kaupan aukiolojen vapautuminen on vauhdittanut päivittäistavara- ja tavaratalokaupan myyntiä. Erikoiskaupassa samaa käännettä ei ole kuitenkaan nähty.

Vuonna 2017 vähittäiskaupan piristyminen uhkaa kuitenkin hiipua ja kasvu on hyytymässä lähelle nollaa. Kauppojen vapaat aukiolot ovat piristäneet vähittäiskaupan myyntiä. Kaupan liiton selvityksen mukaan vielä vuoden 2015 tammi-toukokuussa liikevaihdon arvo päivittäistavarakaupassa kutistui yli kaksi prosenttia ja tavaratalokaupassa yli kolme prosenttia.

Vuonna 2016 sen sijaan molempien liikevaihto on kasvanut ruoan hintakilpailusta huolimatta. Juuri päivittäistavara- ja tavaratalokaupoissa onkin hyödynnetty uusia aukiolomahdollisuuksia.

Lisää työtunteja

Lisääntyneet aukioloajat ja uudet kauppapäivät ovat lisänneet myös työtuntien määrää. Vuoden 2016 alkupuoliskolla työntekijöiden määrä on lisääntynyt noin 2 500:lla vuoden 2015 alkupuoliskoon verrattuna. Vastaavasti vähittäiskaupan yrittäjien ja heidän työtuntiensa määrä on vähentynyt.

Vähittäiskaupan kasvua piristävät vuonna 2016 lisääntyneiden aukiolojen lisäksi aiempaa ripeämpi ostovoiman kasvu. Ennätyksiä ei silti olla rikkomassa. Vähittäiskaupan liikevaihdon keskimääräinen vuosikasvu oli vuosina 1995–2008 noin viisi prosenttia, ja tämän vuoden kasvuksi Kaupan liitto ennustaa noin prosenttia.

Vuonna 2017 kuluttajien ostovoima kasvu pysähtyy ja vähittäiskaupan kasvu hiipuu lähes olemattomiin, puoleen prosenttiin.Tukkukaupan kasvu johtuu tällä hetkellä rakentamisesta. Kaupan liiton ennusteen mukaan tukkukaupan liikevaihdon määrä kasvaa vuosina 2016-2017 kaksi prosenttia.

Lähde: Talouselämä