Vastaa kyselyyn

Hei työnhakija, haluamme kehittää palveluamme paremmaksi. Siksi olemme kiitollisia, jos vastaat kyselyymme. Osallistu kyselyyn tästä ›

Oikotie Työpaikat
Työllisyysnäkymät

Kaupan liitto: Kunnianhimoisia työllisyystekoja tarvitaan

17.10.2018 klo 7:59

Kaupan liitto on julkistanut hallitusohjelmatavoitteensa vuoden 2019 eduskuntavaaleja varten.

Suomen kansantalouden kannalta on välttämätöntä, että työllisyysaste nousee seuraavalla hallituskaudella vähintään 75 %:iin. Kaupan liiton hallituksen puheenjohtaja Mikko Helander sanoo, että nyt tarvitaan kunnianhimoisia työllisyystekoja.

Liitto on laatinut työllisyyden, talouden ja ilmaston tulevaisuusohjelman 2019-2023, jossa se esittää konkreettisia ratkaisuja päättäjille. Tuloveron alentaminen keventää palveluiden raskasta verotusta, parantaa niiden kilpailukykyä ja luo talouskasvua.

Työn vastaanottamisen tulee olla aina kannattavaa. Byrokratialoukkuja on purettava ja esimerkiksi osa-aikatyön palkka pitää pystyä sovittamaan yhteen reaaliaikaisesti sosiaaliturvan kanssa.

Lisäksi yritysten pitäisi voida tietyissä tilanteissa poiketa lisätyön tarjoamisvelvollisuudesta osa-aikaisille työntekijöille, kun kyse on esimerkiksi pitkäaikaistyöttömien, maahanmuuttajien tai syrjäytymisvaarassa olevien nuorten työllistämisestä.

Helanderin mukaan vastuulliset vapaat markkinat ja kilpailu ovat aina asiakkaan etu. Siksi on perusteltua jatkaa alkoholimyynnin vapauttamista. Lisäksi on aloitettava apteekkimonopolin purkaminen. Kansainvälistä verkkokauppaa suosivat verotus- ja tullisäännöt pitää poistaa ja taata kotimaiselle kaupalle tasavertaiset kilpailuedellytykset. Autoverotusta pitää siirtää portaittain hankinnan verotuksesta käytön verotukseen.

Lähde: Kaupan liitto