Työllisyysnäkymät

Kaupan alalle kaivataan tekijöitä

2.2.2016 klo 15:53

Vaikka avoimien työpaikkojen määrä on vähentynyt, joillekin aloille kaivataan erityisen paljon tekijöitä. Tällainen on esimerkiksi kaupan ala.

Kaupan liiton mukaan vähittäiskaupan liikevaihto kääntyy parin heikon vuoden jälkeen tänä vuonna puolen prosentin kasvuun. Suomalaisten ostovoimaa tukevat vuonna 2016 hidas inflaatio ja se, että työttömyys ei enää kasva. Päivittäistavarakaupan kilpailu huolehtii siitä, että ruoan hinta ei Kaupan liiton arvion mukaan ainakaan nouse.

Vähittäiskaupan liikevaihto pysyi vuonna 2015 suunnilleen samoissa lukemissa kuin vuonna 2014. Suurimpien toimialojen, päivittäistavara-, tavaratalo- ja rautakaupan kasvu jäi viime vuonna nollan tuntumaan, sen sijaan kodintekniikan ja urheiluvälineiden kauppa oli kasvussa.

Vähittäiskauppa suuri työllistäjä

Vähittäiskauppa on kaupan alan suurin työllistäjä. 57 prosenttia kaupan liki 300 000 työssä käyvästä toimii vähittäiskaupan alalla. Tukkukauppa kattaa 58 prosenttia alan 123 miljardin euron myynnistä. Tukkukaupassa on meneillään rakennemuutos, kun se joutuu kilpailemaan kansainvälisiä yrityksiä vastaan.

Teolliset investoinnit ja rakentaminen kuitenkin povaavat tukkukaupalle kasvua tälle vuodelle noin kaksi prosenttia. Pääkaupunkiseudulla kalliit asumiskustannukset vaikuttavat kaupan alan työvoiman saantiin. Se onkin yksi syy työvoimapulaan alalla. Työpaikkojen täyttyminen kestää yhä pidempään.

Joulukuussa 2015 vähittäiskaupan avoimista työpaikoista vain kymmenen prosenttia täyttyi kuukaudessa. Sen sijaan joulukuussa 2008 avoimista paikoista täyttyi 23 prosenttia kuukaudessa. Kauppojen laajentuneiden aukiolojen vaikutus työllisyyteen selviää vasta loppuvuodesta. Erityisesti nuorten työttömyys kaupan alalla on lisääntynyt.

Lähde: Kaupan liitto, Kauppalehti