Työhyvinvointi

Kasvata karismaa

21.7.2015 klo 16:23

Moni ajattelee, että karisma on synnynnäistä. Tiesitkö, että karismaa voi opetella?

Tietokirjailija ja kouluttaja Katleena Kortesuon mukaan karisma on positiivista vaikutusvaltaa ihmisiin. Karisma on ikään kuin magneetti, joka vetää toisia puoleensa. Kortesuon mukaan kuka tahansa voi opetella olemaan karismaattinen. Kortesuolta on ilmestynyt Karisman käsikirja.

Karisma on tehokas työkalu erottautumiseen. Karisman avulla viestin saa läpi. Karisma lähtee aina ihmisestä itsestään ja sen pohjana on hyvä itsetuntemus. Itseään oppii tuntemaan erityisesti iän myötä. Kun ihminen selviää suurista kriiseistä ja koettelemuksista, se tekee hänestä henkisesti kypsemmän. Toki myös nuori ihminen voi olla karismaattinen, mikäli hän on kokenut paljon ja hänen itsetuntemuksensa on syventynyt ja hyvä.

Oletko karismaattinen esiintyjä?

Ihminen voi olla karismaattinen esiintyjä vasta, kun hän on tunnistanut omat heikkoutensa ja onnistunut kääntämään ne vahvuuksiksi. Jokainen voi harjoitella vuorovaikutusta, ilmaisutaitoa, intensiivistä läsnäoloa ja itseluottamusta. Karismaattinen ihminen on myös kiinnostuneempi muista kuin itsestään. Hän on läsnä, kuuntelee, kysyy ja huomioi toisia. Karismaattinen ihminen katsoo silmiin ja näkee toisen oikeasti. Jos haluaa tehdä karismaattisen vaikutelman, ei pidä vilkuilla lattiaan, tuijottaa seiniä eikä katsoa ihmisten ohi.

Harjoita itseluottamustasi

Kiinnitä huomiota omaan esiintymiseen, kuten eleisiin ja artikulointiin sekä pukeutumiseen. Karisma ei ole kiinni siitä, onko ihminen kaunis tai komea. Karismaattisuus näkyy itsevarmana kehonkielenä, kuten suorana ryhtinä.

Ulkoasu voi olla persoonallinen, mutta tilanteeseen sopiva. Yksi tärkeä karisman osa-alue on henkilön persoonallisuus. Tämä tarkoittaa sitä, että ihmisessä on jotakin, mikä erottaa hänet muista. Itseluottamus syntyy kokemuksen myötä. Ihminen pystyy myös teeskentelemään; esimerkiksi kulkemaan selkä suorassa vaikka hän olisi henkisesti romuna. Karismalla on vaikutusvoimaa ns. neutraaleihin kontakteihin, kuten työhön liittyviin yhteistyökumppaneihin ja asiakkaisiin. Sen sijaan läheisessä suhteessa karisma kuolee.

Sammuta karisma ajoittain

Karismaa kannattaa myös opetella hallitsemaan. Se on syytä sammuttaa niissä tilanteissa, joissa ei saa olla keskipisteenä, esimerkiksi jonkun toisen henkilön syntymäpäivillä. Karismaa pystyy käyttämään niin ikään manipuloinnin keinona. Diktaattorit ovat tästä oiva esimerkki. Karismaa voi siis käyttää myös väärin.

Lähde: Taloussanomat