Talous ja raha

Kansan arvot 2015 -tutkimus

11.4.2016 klo 7:00

Kansan arvot 2015 -tutkimuksen mukaan suomalaiset ovat huolissaan turvallisuudesta, rasismista ja Suomen taloudesta.

Tutkimuksen mukaan turvallisessa ympäristössä eläminen on tärkeää aiempaa useammalle suomalaiselle. Turvallisuushakuisuus näkyy muun muassa siinä, että luottamus kirkkoon ja puolustusvoimiin on kasvanut viime vuodesta. T-Median kolmanteen Kansan arvot -tutkimukseen vastasi 3 002 suomalaista. Tutkimuksesta käy ilmi, että lähes 80 prosenttia suomalaisista kokee turvallisen elinympäristön erittäin tärkeäksi. Nousua edellisvuodesta on peräti 10 prosenttiyksikköä.

Luottamuksen kivijalkoja ovat esimerkiksi verovaroin tuotetut palvelut koulutusjärjestelmä ja poliisi. Sote-aluekeskustelu ei ole vienyt uskoa suomalaiseen terveydenhuoltojärjestelmään, johon luotetaan edelleen vahvasti. Yhteiskunnallisista tahoista luottamusta on menettänyt hallitus. Aiempaan hallitukseen luotti jopa 45 prosenttia suomalaisista, nyt ainoastaan 38 prosenttia.

Turvattu työsuhde tärkeä

Työelämän murros ja talouden haasteet näkyvät tutkimuksen mukaan siinä, että turvattua työsuhdetta arvostetaan nyt yhä enemmän. Ikä ei ole aiemmin vaikuttanut asiaan, mutta turvattu työsuhde nähdään tällä hetkellä entistä tärkeämpänä erityisesti 45–64-vuotiaiden keskuudessa.

Nuoria kiinnostaa yrittäjyys

Esimerkiksi startup-tapahtuma Slushin ansiosta paljon huomiota saanut yrittäjyys kiinnostaa noin kolmasosaa suomalaisista. Erityisen kiinnostuneita oman yrityksen perustamisesta ovat nuoret (44 prosenttia alle 25-vuotiaista). Nuoret arvostavat myös menestystä enemmän kuin muut ikäryhmät. Kolme neljäsosaa suomalaisista pitää hyvinvointivaltion säilyttämistä tärkeänä asiana. Hyvinvointivaltiota ei silti olla valmiita ylläpitämään hinnalla millä hyvänsä.

Reilu kaksi kolmannesta suomalaisista toivoo valtion kulujen leikkaamista velkaantumisen pysäyttämiseksi. 39 prosenttia kansalaisista olisi valmis maksamaan lisää veroja velkakierteen estämiseksi. 21 prosenttia hyväksyisi työtuntien lisäämisen, kun vastaava luku viime vuonna oli 14 prosenttia.

68 % suomalaisista leikkaisi valtion kuluja ja 39 % maksaisi enemmän veroja velkaantumisen pysäyttämiseksi. Erityisen tuomittavana suomalaiset pitävät työkykyisten ihmisten elämisen sosiaalituilla. Yhtä lailla tuomittavana pidetään yritysten verojen minimointia veroparatiiseja hyödyntämällä.

Tiukennuksia maahanmuuttoon

Tutkimuksen mukaan puolet suomalaisista haluaisi tämänhetkiseen maahanmuuttopolitiikkaan tiukennuksia ja nykyisen maahanmuuttopolitiikan kokee löyhäksi aiempaa useampi. Valtaosa (87 prosenttia) hyväksyisi kuitenkin omaan työyhteisöönsä maahanmuuttajia.

Yhä useampi suomalainen tuomitsee rasismin: 63 prosenttia suomalaisista on nyt valmis aktiivisesti puuttumaan rasistiseen käytökseen. Tulos on noussut vuodessa yli 10 prosenttiyksikköä. Pakolaiskriisi koskettaa suomalaisia ja kaksi kolmasosaa suomalaisista haluaa Suomen osallistuvan aktiivisesti pakolaiskriisin hoitamiseen.

Suomalaisten luottamus instituutioihin 2015

1. Koulutusjärjestelmä 91 %

2. Poliisi 90 %

3. Terveydenhuoltojärjestelmä 81 %

4. Puolustusvoimat 76 %

5. Oikeuslaitos 75 %

6. Suomalaiset yritykset 73 %

7. YK 59 %

8. Kansalaisjärjestöt 57 %

9. Ammattijärjestöt 48 %

10. Kirkko 46 %

11. Eduskunta 43 %

12. Hallitus 38 %

13. EU 37 %

14. Kuntapäättäjät 32 %

15. Media 27 %

16. Työnantajajärjestöt 26 %

(%) suomalaisista luottaa tahoon erittäin tai melko paljon.
Lähde: Kansan arvot 2015 –tutkimus. N=3002 15-74 vuotiasta suomalaista.

Lähde: T-media

Taloudellinen tiedotustoimisto TAT rakentaa Suomea, jonka yrityksillä on osaavat työntekijät ja rohkeutta menestyä. Viestimme, vaikutamme, kehitämme ja autamme asiakkaitamme onnistumaan – kotimaassa ja kansainvälisesti. TATiin kuuluvat myös Finnfacts, T-Media ja Yrityskylä.