Blogi

Kannattaisiko avoimuus palkkatiedoissa?

7.5.2018 klo 7:00

Palkkatietojen avoimuus on kaksiteräinen miekka: toisaalta avoimuus lisää tasa-arvoa ja rakentaa avointa yrityskulttuuria, toisaalta avoimuus voi luoda myös eripuraa, jos palkkaa ei osata käsitellä riittävän selkeästi ja avoimesti yrityksissä.

Oikotie tutki huhtikuussa työnhakijoiden suhtautumista avoimiin palkkatietoihin työpaikkailmoituksissa. Lähes 90 prosenttia vastaajista kertoi palkkatietojen ilmoittamisen työpaikkailmoituksessa lisäävän heidän kiinnostusta avoinna olevaa työpaikkaa kohtaan.

Eli ainakin työnhakijoiden mielestä avoimuus palkka-asioissa kannattaisi, eikä ihme, sillä yksi kinkkisimmistä työnhakuun liittyvistä yksittäisistä asioista on palkkatoiveen esittäminen. Työnantajan avoimuus maksetusta palkasta – tai edes joku haarukka – helpottaisi työnhakijan tuskaa palkkapyynnön osalta ja samalla indikoisi hakijoille, mitä työstä ollaan valmiita maksamaan, mikä ei aina muusta ilmoituksesta välttämättä ilmene. Avoimuus siis sekä motivoisi hakemaan että karsisi suoraan pois ne hakijat, jotka tavoittelevat selkeästi suurempaa palkkaa kuin mitä työnantaja on valmis maksamaan. Mikään tuskin on kiusallisempaa saati turhauttavampaa työnhaussa kuin se, että koko rekrytointi jämähtää palkkaan aivan loppuvaiheessa, silloin kun nimet pitäisi jo saada papereihin.

Entä sitten muuten työelämässä, onko palkoista avoimesti puhuminen suotavaa? Monella työpaikalla eletään edelleen kulttuurissa, jossa työntekijöiden ei ole toivottavaa keskustella palkoistaan keskenään. Tällainen ohjeistus tuntuu omaan korvaan kummalliselta ja kertoo jotain siitä, miten työnantaja on hoitanut palkkakuviot omassa päässään. Ei ehkä selkeimmällä mahdollisella tavalla. Toki on jokaisen oma asia, haluaako palkan kertoa kollegoille vai ei, mutta jos ajatellaan jo verottajan näkökulmaa aiheeseen, aika helpostihan kollegan palkan saa tietoonsa jos haluaa. Verottajan silmissä jokaisen työssä käyvän palkka on vapaata riistaa ja toisten selvitettävissä, joten miksi työnantajat edelleen suhtautuvat palkkoihin niin salamyhkäisesti?

Toki jos työpaikalla, kuten muutamissa ohjelmistoalan yrityksissä viime aikoina on tehty, halutaan olla ehdottoman avoimia työntekijöiden palkkojen suhteen, vaatii se muitakin toimia kuin intraan julkaistavan palkkalistan. Työntekijöille on selvitettävä, mistä eri henkilöiden palkka koostuu, jos se eroaa samankaltaisissa tehtävissä, ja avoimuuden on oltava vapaaehtoista. Välillä tuntuu, että ne ovat nimenomaan työnantajat, jotka kinnaavat palkkojen avoimuudessa vastaan kuvitellen, etteivät työntekijät halua niistä avoimia. Toisin kuitenkin saattaa olla, joten olisiko aika ottaa asia aktiivisemmin puheeksi työpaikoilla?

Mitä mieltä sinä olet, pitäisikö palkan olla ihan tavallinen keskustelunaihe suomalaisessa työelämässä kuin vaikkapa työkokemuksen – ilman tabuja?

Paula Narkiniemi

vapaa kirjoittaja

Twitter: @PoolaKristiina