Jos sopivaa työpaikkaa ei löydy lähiseudulta harkitsee moni muuttoa toiselle paikkakunnalle tai ulkomaille. Lähtöä kannattaa punnita monelta kantilta.

Perinteisesti muuttoliike on aina valunut kohti kaupunkeja. Ennen niissä kutsuivat tehtaat, nyt lukuisilla aloilla toimivat yritykset. Moni kokee, että työn vuoksi pitäisi olla valmis muuttamaan, mutta tunteita asia herättää puolesta ja vastaan.

Yleisimpiä syitä työperäiseen muuttoon ovat työtarjous, paremmat työllistymismahdollisuudet tai halu kehittyä ja saada uusia kokemuksia. EU:n myötä työn hakuun on entistä helpompi suunnata myös ulkomaille.

Kausityö sopii sinkulle

ELY-keskuksen tutkija Jouni Nupponen kehottaa kartoittamaan huolella millaisia työpaikkoja eri alueilla on tarjolla ja kuinka ne sopivat omaan osaamiseen. Manpowerin työmarkkinabarometrin mukaan paras työllisyystilanne on tällä hetkellä Etelä- ja Länsi-Suomessa. Sairaanhoitajille, hammaslääkäreille ja tilintarkastajille kysyntää riittää ympäri Suomen.

Työn perässä voi muuttaa väli- tai pidempiaikaisesti. Tänä vuonna yhä useampi suuntaa kausityöhön Lapin hiihtokeskuksiin, joissa työvoimaa tarvitaan jopa 4-kertaisesti kesään verrattuna. Helpointa kausityöläisyys on perheettömille sinkuille, jotka asuvat vuokralla tai onnistuvat vuokraamaan asuntonsa jakson ajaksi.

Työperäisen muuton seurauksia väitöskirjassaan tutkineen Satu Nivalaisen mukaan perheellisten muuton takana on yleensä miehen saama työtarjous. Työn tarjoamien mahdollisuuksien ja taloudellisen tilanteen lisäksi perheen muuttopäätökseen vaikuttavat vahvimmin lasten ikä ja koulunkäyntitilanne. Alle kouluikäiset lapset eivät vanhempien muuttohalukkuuteen juurikaan vaikuta.

Sosiaalisuus auttaa sopeutumaan

Muutto uudelle paikkakunnalle vaatii ainakin jonkin verran sosiaalisuutta, sillä ihmissuhteet on luotava uudelleen. Koska työssäkäyvä tapahtuu helpommin uusiin ihmisiin, mietityttää turvaverkon menettäminen erityisesti puolisoa, joka on jäämässä lasten kanssa kotiin. Mikäli välimatka ei ole kohtuuton, päädytään etenkin kahden vanhemman perheissä yleensä työmatkustamiseen eli pendelöintiin muuton sijaan.

Ulkomaille työnhakuun lähtö kiinnostaa erityisesti nuoria ja koulutettuja perheitä. Academic Workin teettämästä WorkIT Barometri 1.0 -tutkimuksen mukaan jopa 60 % it-alan osaajista on harkinnut työnhakua ulkomailta. Muissa ryhmissä vastaavaa valmiutta ilmenee joka neljännellä.

Työ ulkomailla haastaa ja kasvattaa

Tutkimuksen mukaan suomalaisia ei houkuttele maailmalle niinkään toive taloudellisen hyvinvoinnin paranemisesta vaan halu haastaa itseään elämällä vieraassa kulttuurissa ja työskentelemällä oman alansa huippuosaajien kanssa. Eniten Suomesta suunnataan Ruotsiin, Britanniaan, Saksaan, Norjaan ja Yhdysvaltoihin.

Hotelli Kämpin keittiöpäällikkö Juuse Mikkonen on työskennellyt uransa aikana Saksassa, Norjassa Hollannissa, Hong Kongissa ja Bermudalla. Hän suosittelee ulkomaan kokemusta kaikille, jotka haluavat kasvaa ja kehittyä ammatissaan.

”Suomeen verrattuna Keski-Euroopan keittiöissä odottaa kovempi työtahti ja maailma, mutta on avartavaa nähdä, miten asioita voi tehdä eri tavoilla. Koska työkulttuuri on joka maassa erilainen, koen että olen saanut paljon irti kokemuksistani”, Mikkonen sanoo.

EU mahdollistaa vapaan liikkuvuuden ja työnhaun alueellaan. EU- ja ETA-maiden ulkopuolelle suuntaavan työntekijän sen sijaan tulee anoa työlupaa maahanmuuttovirastosta. Lisätietoja käytännöistä voi kysellä kohdemaan edustustosta.

EURES-opas ulkomailla työskentelystä eri maissa: https://ec.europa.eu/eures/main.jsp?acro=lw&lang=fi&catId=490&parentId=0

Tutustu myös muihin työnhakuun liittyviin artikkeleihimme>>

Kommentit

55

Harpo

Mielelläni lähden työn perässä - mutta en Helsinkiin/Espooseen/Vantaalle. Vaikka siellä olisi töitä, siellä on kallista asua, pitkät työmatkat ja kaikilla kiire koko ajan siviilissäkin. Sinne jos menisisn, niin antaisin työn tekemiselle kaikkineen arviosta noin 11 tuntia per pvä. Ja se on minulle liikaa.
70

Nökö

Muutin työn perässä toiselle paikkakunnalle yli 100 km päähän kotoa. Olin ollut edeltävästi työtön 5 kk ensimmäistä kertaa työurallani. Asuin arkiviikot pienessä vuokrakämpässä ja olin kotona viikonloput ja lomapäivät. Hain kuitenkin koko ajan aktiivisesti töitä kotipaikkakunnalta. Lopulta vain 6 kk jälkeen sain paremman työpaikan kotipaikkakunnalta, palkkakin on parempi kuin ennen työttömyyttä, työ on mielenkiintoista ja haastavaa. Uskon, että sain työtä paremmin kun olin koko ajan töissä, työttömänä työllistyminen osoittautui ainakin minulle mahdottomaksi.
51

Ikuinen pätkätyöläinen

Olen muuttanut työn perässä ympäri Suomea viimeiset kuusi vuotta. Kaikki maakunnat Lappia lukuunottamatta on jo koluttu. Joudun aina vuokraamaan erillisen työasunnon, ja matkustamaan pitkiä matkoja nähdäkseni aviomieheni edes viikonloppuisin. Tämä on kallista ja henkisesti raskasta, mutta aika lailla välttämättömyys sille, että ylipäätään voin olla työelämässä. Oman alani (opetusala) töitä ei kotikaupungillani yksinkertaisesti ole minulle tarjota, vaikka omaan poikkeuksellisen laajan pätevyyden sekä vuosien työkokemuksen ja olen aina saanut hyvää palautetta tekemästäni työstä.
52

Pätkätyöläinen

Eipä ole itselläkään ollut tähän asti muuta vaihtoehtoa kuin muuttaa 3-9kk työpätkien perässä, eikä tilanne tästä parane kuin alaa vaihtamalla. Muuttaminen itsessään ei ole se ongelma, vaan kaikki pätkätyön lieveilmiöt. Joudun tyytymään niihin asuntoihin joihin ei löydy vuokralaista vuoden määräajaksi, joudun käyttämään kalliita kuntokeskusten sopimuksia, koska en voi sitoutua niihin pitkäksi aikaa, olen työpaikalla aina "se uusi" tai "se joka on jo lähdössä" ja sinkulle tämä kaikki tarkoittaa myös sitä, että jos jostain löytäisi puolison, niin etäsuhde olisi väistämättä edessä. Ystävien ja sukulaisten näkeminen jää viikonlopuille, jotka menevätkin sitten usein matkustaessa. Se mikä alkoi mukavana seikkailuna on muuttunut todella raskaaksi ja nykyisen pätkän jälkeen tämä saakin loppua. Ennemmin rakennan elämää tutussa kaupungissa köyhänä kun elän jatkuvassa liikkeessä ja epävarmuudessa. Osaan vain kuvitella millaista pätkätyöläisen elämä olisi perheellisenä...
54

muuttohaukka

Jos olisin nuorempi, enkä vuotta vajaa 60 vee - niin lähtisin ihan minne tahansa työhön. Jos ei ole lapsia, puolisoa tmv. ei olisi väliä missä majailee. Asunnon saa aina vuokralle niin halutessaan. Suosittelen muillekin, ei ne työt kotiportille tule koskaan.
26

Böllis

Asunnon voi saada vuokralle, mutta millaiselle vuokralaiselle...
27

Böllis

Asunnon voi saada vuokralle, mutta millaiselle vuokralaiselle...

Lisää uusi kommentti

To prevent automated spam submissions leave this field empty.