Blogi

Kannattaako kesällä hakea töitä?

Blogi

Ensimmäinen reaktio monella otsikon kysymykseen lienee "ei, kukaan ei silloin ole töissä ja näin ollen rekrytoinnitkin ovat jäässä." Mutta jos tarkemmin miettii, harva toimisto tai työpaikka sulkee nykyään oviaan kokonaan edes heinäkuun ajaksi, vaikka vajaalla miehityksellä usein mennäänkin.

Ja miten määritellään kesä? Omalla työpaikallani puurretaan tällä hetkellä (juhannusviikko) aivan samaan tahtiin kuin talvellakin ja mahdollista ”hiljentymistä” näyttäisi olevan luvassa vasta heinäkuussa, jonka jälkeen elokuussa viimeistään hommat ovat jälleen täydessä vauhdissa. Enkä usko, että olemme ainoita. Jos siis automaattisesti ajattelee, ettei kesällä – joksi luen kuukaudet kesäkuusta elokuuhun – tapahdu rekryrintamalla mitään, saattaa kulkea onnensa sekä kokonaisen neljäsosavuoden ohi. Se on paljon aikaa se.

Kesä on luonnollisesti rekrytoinnissakin eräänlainen vedenjakaja; on (työ)elämää ennen kesää ja kesän jälkeen. Asioita ja projekteja halutaan saattaa maaliin ja käynnistellä kesän ympärillä, sillä sinne osuu työvuoden puolittava ajankohta tavoitemittauksineenkin. Rekrytoinnitkin tapahtuvat usein niin, että joko ollaan hyvissä ajoin liikenteessä ja uusi tyyppi saadaan remmiin ennen lomia, tai sitten rekrytointi käynnistetään alkukesästä toiveena saada uutta verta työpaikalle heti lomien jälkeen. Ja tässä se pihvi hakijan näkökulmasta onkin: ”heti lomien jälkeen”.

Kaiken tehokkuuden nimissä moni rekrytointi käynnistetään kesän kynnyksellä juurikin tuo edellä mainittu tavoite mielessä. Sillä, lomaillaanko rekrytointiprosessin aikana jossain kohtaa (lue: heinäkuussa) ei juurikaan ole väliä, sillä prosessi saatetaan ajoittaa juurikin niin, että hakemuksia otetaan tuona aikana vastaan ja niiden kimppuun käydään heti elokuun alussa. Koska se uusi tyyppi halutaan remmiin ”heti lomien jälkeen”. Mitä tästä sitten mahdollisesti opimme?

Oma tuntumani ainakin on se, ettei kesää missään nimessä kannata automaattisesti pois sulkea työnhakumielessä, ainakaan kokonaisuudessaan kaikkia kolmea kesäkuukautta. Ainakin kesäkuun loppuun kannattaa katsastaa uudet mahdollisuudet, ja heti elokuun alussa olla valmiina jälleen. Eikä siinä välissäkään olisi pahitteeksi silloin tällöin kurkkia, mitä on tarjolla.

Paula Narkiniemi, vapaa kirjoittaja

Twitter: @PoolaKristiina