Blogi

Kaikki irti työharjoittelusta

Työharjoittelu on mainio tilaisuus päästä kurkistamaan ”oman alan” työpaikalle ja selvittää, minkälaisista töistä voisi olla tulevaisuudessa kiinnostunut. Mutta mitä työharjoittelusta pitäisi ainakin jäädä käteen, jotta kokemus olisi molemmin puolin tyydyttävä?

Ehkä yleisin kauhukuva työharjoittelusta on kopiokoneen ääreen parkkeerattu työpiste, jonka ääreltä harjoittelija päästetään korkeintaan kahvin keittoon palavereita varten. Ehkä tätäkin tapahtuu vielä jossain, mutta onneksi harvemmin sentään. Työharjoitteluita järjestetään koko ajan systemaattisemmin ja tavoitteellisemmin niin opinahjojen kuin työnantajienkin puolesta; tavoitteena on kaikkia osapuolia mahdollisimman hyvin tyydyttävä työjakso.

Kiinnostavan työharjoittelupaikan saaminen on jo itsessään toki saavutus, mutta ennen kuin työpaikan ovista astelee ensimmäisen kerran sisään kannattaa miettiä ainakin seuraavia asioita, jotta harjoittelujaksosta saa mahdollisimman paljon irti.

1. Tavoittelit vakityöpaikkaa harjoittelustasi tai et, tavoitteet kannattaa joka tapauksessa asettaa heti harjoittelun alussa. Jokainen paikka opettaa jotain, joten mieti jo harjoittelun alkaessa, mitä harjoittelulta toivot ja kerro se ohjaajallesi/esimiehellesi. Harva meistä osaa lukea ajatuksia, joten omista tavoitteista kannattaa ehdottomasti kertoa työpaikalla – samalla osoitat kiinnostustasi ja aktiivisuuttasi.

2. Vaadi hyvä perehdytys tehtäviisi: päästäksesi alkuun tarvitset sekä hyvää briiffausta tehtävistä että apua niiden suorittamisessa. Kaikille on mukavampaa, kun harjoittelun alkuun panostetaan; näin saat hyvät eväät ja ”itsenäistyt” tehtävässäsi nopeammin.

3. Pyydä palautetta: miten muuten tiedät, teetkö toivottuja asioita vai et.

4. Jos työtehtävät alkavat sujua turhankin helposti ja aikaa jäisi muuhunkin, pyydä lisää tehtävää. Sinulle on saatettu kaavailla jokin tietty tehtäväkokonaisuus, mutta jos uskot pystyväsi tekemään enemmänkin, kerro siitä. Takaan, ettei yksikään työnantaja  jätä sinua pyörittelemään peukaloitasi.

5. Vaikka työharjoittelun aikana huomaisit, ettei kyseinen työnantaja tai tehtävä ehkä ole pitkässä juoksussa juuri sinua varten, tee tästä huolimatta annetut työsi huolella ja hyvin. Lopulta varmasti haluat, että sinut muistetaan hyvällä ja että voit poistua harjoittelusta hyvän arvioinnin kera, mikä taas mahdollisesti auttaa saamaan seuraavan, paremman paikan. Keskusteluissa ohjaajasi kanssa toki kannattaa tuoda mahdolliset epäkohdat esiin, mutta kohteliaasti ja hyvässä hengessä.

Paula Narkiniemi

vapaa kirjoittaja

Twitter: @PoolaKristiina