Vastaa kyselyyn

Hei työnhakija, haluamme kehittää palveluamme paremmaksi. Siksi olemme kiitollisia, jos vastaat kyselyymme. Osallistu kyselyyn tästä ›

Oikotie Työpaikat
Blogi

Joskus vain kulkee

19.10.2015 klo 7:00

Työnteon hurmostila eli flow sai minut pohtimaan positiivisen työvireen taustoja. Miksi joskus töissä kulkee ja joskus ei?

Kuin kohtalon oikusta havahduin aiemman flowta käsittelevän kirjoitukseni jälkeen siihen, että nythän itse asiassa töissä nimenomaan kulkee. Töiden osalta rankan ja jossain määrin synkänkin kevään ja alkusyksyn jälkeen valoa alkoi hiljalleen näkyä tunnelin päässä ja työt lutviutua niin kuin (salaa) olin toivonutkin.

Sama fiilis – flow – on jatkunut nyt useamman viikon ja pakko todeta, että aika mahtavaahan se on kun jotenkin kummasti kaikki sujuu mukavasti, onnistumisia tulee ja ne tsemppaavat taas kohti uusia onnistumisia. Pitkästä aikaa voin hyvillä mielin ja käsi sydämellä sanoa nauttivani työstäni. Älkää ymmärtäkö väärin, olen nauttinut työstäni ennenkin, myös rankkoina aikoina, mutta fiilis on täysin eri silloin, kun koen aidosti voivani vaikuttaa tapahtumien kulkuun ja hommissa on jonkinlainen kontrollin tunne.

Vaikka tämän hurmostilan loppumisen pelko hitusen jäytääkin takaraivossa, olen päättynyt yrittää parhaani mukaan jatkaa hyvää meininkiä – näin:

1. Hyvä fiilis ruokkii hyvää fiilistä. Muistatteko kun kirjoitin jokin aika sitten kehujen kehästä  ja siitä, miten positiivisuus luo positiivisuutta ja päinvastoin negatiivisuus lisää negatiivisuutta. Uskon, että flow-tilassa pätee sama sykli: hyvässä työvireessä onnistutaan useammin ja onnistumiset taas lisäävät hyvää fiilistä, joka taas johtaa usein uusiin onnistumisiin. Negatiivisuuteen ei siis kannata sortua, vaan koittaa nähdä hyvä niin kauan kuin mahdollista – vaikka vähän väkisinkin.

2. Jos onnistumiset generoivat uusia onnistumisia, miksen yrittäisi ”jakaa” hyvää fiilistä oman kuplani ulkopuolellekin? Yritän parhaani mukaan tarjota kollegoillekin mahdollisuuden tulla mukaan projekteihin, joissa fiilis on hyvä ja työ sujuu – näin en yksin jää tunnelmoimaan onnistumisissa, sillä yhdessä onnistuminen jos mikä on parasta.

3. Muistan tämän tunteen. Painamalla tämän fiiliksen tiukasti mieleeni osaan ehkä tavoitella sitä uudestaan siinä kohtaa, kun flow on hiipunut eikä kaikki sujukaan kuin tanssi.

Tsemppiä viikkoonne, olkoon se flow’ta pullollaan!

Paula Narkiniemi

Vapaa kirjoittaja

Twitter: @PoolaKristiina