Blogi

Jokainen hetki on valinta

29.9.2015 klo 12:56

Otsikko kuulostaa juuri sellaiselta aforismilta, mikä on kiva liittää omalle FB-seinälle hauskalla fontilla varustettuna. Ja unohtaa. Ja jatkaa olemista ja tekemistä kuten ennenkin.

Mutta mitä tuo otsikon teksti voisi tarkoittaa? Miten niin muka joka hetki on valintoja täynnä? Esimerkiksi juuri nyt valitsin kirjoittaa tätä blogikirjoitusta, vaikka olisin voinut mennä ulos kävelylle, kuntosalille treenaamaan, lukea kirjaa tai jakaa FB:ssa jonkun kivan aforismin… Mutta tein valinnan, jolla on jotain seurauksia. Jokainen valinta johtaa aina johonkin, erilaisista valinnoista seuraa erilaisia vaikutuksia. Myös sillä on vaikutuksia, että valitsen olla jotain tekemättä.

Minkä polun valitsen? Mitä haluan, mitä tavoittelen? Joskus oma päämäärä on kirkkaana mielessä ja valintoja tehdään sen puitteissa. On vaikea päättää polkua, jos ei tiedä minne on menossa. Voi eksyä tai kompastua. Mutta aina voi nousta ja valita taas uuden polun. Tärkeää on tiedostaa omien valintojen mahdolliset vaikutukset, eli jos teen näin, niin siitä saattaa seurata jotain tällaista tai tällaista. Mutta mitään ei voi varmaksi etukäteen tietää, siksi valinnoissakin on tärkeää avoin, utelias ja kokeilunhaluinen mieli.

Itselle parhaan valinnan päättäminen ei aina ole helppoa. Katsonko illalla työsähköposteja vai lähdenkö kävelyllä? Otanko puheeksi vaikean asian vai annanko olla? Soitanko asiakkaalle vai keskustelenko kollegan kanssa?

Joskus valinnat ovat todella pieniä, mutta vaikutukset voivat olla hyvinkin isoja. Tervehdinkö aamulla kollegaa? Katsonko silmiin bussikuskia? Mitä vaikutuksia näillä on näille henkilöille, entä minulle itselleni? Rikkooko valintani jonkun kaavan ja antaa mahdollisuuden uudelle tai vahvistaako se jotain jo olemassa olevaa?

Aina ei ole helppoa tunnistaa sitä, mitä tarvitsen juuri nyt: palautumista vai energisoitumista, tekemistä vai olemista. Ei ole helppoa myöskään ennakoida valintojen vaikutuksia, mitä tästä valinnasta seuraa. Mutta kuinka tarkkaan aina tarvitsee ennakoida valintojen vaikutuksia, vai voisiko joskus vain rohkeasti ottaa riskejä, uteliaasti kokeilla uusia juttuja, mitähän tapahtuu jos… Vaikka silloinkin on hyvä tietää se jokin pidemmän tähtäimen tarkoitus, jonka puitteissa kokeiluja voi tehdä.

Toimitko niin, että muiden ja omat tekemiset ohjaavat sinua eteenpäin, niin että seuraat ikään kuin sivustakatsojana, että mihin se sinua vie? Vai oletko miettinyt mitä oikeastaan haluat, mitä tavoittelet, mikä on päämääräsi isossa kuvassa? Ja teetkö valintoja sen mukaan?

Tavoitteilla ja päämäärillä on se mielenkiintoinen vaikutus, että ne tuppaavat toteutumaan kun niihin keskittyy. Mieti valintojasi tavoitteisiisi peilaten, viekö tämä valinta kohti tavoitettani, vai kenties siitä poispäin. Mitä valintoja minun nyt tässä hetkessä pitäisi tehdä, jotta olisin lähempänä tavoitettani.

Jos eksyt välillä väärälle polulle tai kompastut, ole armollinen itsellesi, nouse ja laita laastari polveen, ja jatka matkaa. Onnea valitsemallesi tielle!

Seija Raesola
Organisaatiokonsultti, Certified Business Coach, KTM

Humap Oy, www.humap.com