Työhyvinvointi

Jäikö kesäjuominen päälle?

25.7.2016 klo 7:00

Alkoholi kuuluu kesäisiin päiviin monissa yhteyksissä, on häitä, grillijuhlia, festivaaleja ja terassilla paistaa aurinko. Kun alkoholin yhdistää säännöllisesti rentoutumiseen ja itsensä palkitsemiseen, tulee siitä helposti ongelma.

Mikäli lomalla on tullut nautittua säännöllisesti alkoholia, voi arkeen palaaminen tuntua hieman epätodelliselta. Helpotuksen hakeminen terassilta tai viikonlopuista näkyy työssä väsymyksenä, keskittymiskyvyn puutteena ja lopulta sairauspoissaoloina, joita kertyy kaksi miljoona päivää vuosittain. Vakavampia terveydellisiä haittoja alkoholi aiheuttaa työpaikoilla 15–20 % miehistä ja 10–15 % naisista. Keskimäärin kymmenen hengen työyhteisöön mahtuu kohtuukäyttäjien lisäksi yksi raitis ja 1–2 suurkuluttajaa.

Päihdeterapeutti Jussi Kinnusen mukaan todelliselle riskikäytölle on kuitenkin vaikea laittaa selkeitä rajoja, koska aivot reagoivat päihteisiin yksilöllisesti. Toisille ei ole ongelma juoda kerralla paljonkin ja lähteä sitten kotiin, kun taas toiset näkevät päihteet ratkaisuna arjen ongelmiin ja tunnetiloihin. Tällöin päihteet toimivat aina lääkkeenä johonkin, joko tietyn tunteen aikaansaamiseen tai sen välttämiseen.

Suurkuluttaja huomaa ongelmansa viimeisenä

Kinnusen mukaan on syytä huolestua jos alkoholi alkaa pyöriä mielessä jatkuvasti.

– Jos esimerkiksi alkaa odottaa illallista, jotta pääsee nauttimaan pari lasia viiniä tai miettii saunan lämmittämistä saunakaljojen takia. Riippuvuus hiipii esiin salakavalasti ja lopulta saunaa ei enää tarvitakaan kun on ne kaljat. Toleranssin kasvaessa aine ei enää vaikuta samalla tavalla vaan on juotava joka kerralla enemmän. Jos mielessään pyrkii jatkuvasti hallitsemaan ja vähentämään käyttöä, on se merkki ongelmasta.

Yleensä ongelmallisesta päihteidenkäytöstä huolestuvat ensimmäisenä käyttäjän läheiset ja päihdeongelmainen vasta viimeisenä. Koska ajatus elämän hallinnan menettämisestä tuntuu niin sietämättömältä, pyrkii mieli selittämään ja perustelemaan omaa käyttöä loputtomiin. Näin Kinnunen teki itsekin pitkään.

– Lopulta kävi niin onnellisesti, että lähti melkein henki. Sisuskaluni paukahtivat niin vakavasti, että ymmärsin että sairauteni todella johtaa kuolemaan. Tämän jälkeen suostuin antamaan itselleni luvan keskittyä ensisijaisesti omaan parantumiseeni.

Kinnunen päätyi kuukauden mittaiseen Myllyhoitoon, jonka jälkeen hän osallistui aktiivisesti yksilö- ja ryhmähoitoihin ja kävi vertaistukiryhmissä. Koska hän oli aina ollut kiinnostunut oman itsensä etsimisestä, opiskeli hän lopulta päihde- ja seksuaaliterapeutiksi päästäkseen auttamaan myös muita. Nyt hän työskentelee oman Balance Management -klinikkansa johtajana ja muutosvalmentajana sekä muun muassa Eiran Sairaalan päihdeterapeuttina.

Alkoholisti on usein erinomainen työntekijä

Riippuvuuden takana on usein tiedostumattomia tunteita ja tarpeita, joita ihminen pyrkii säätelemään päihteiden avulla. Kinnunen kertoo omasta eheyden tunteen tarpeestaan ja riittämättömyyden kokemuksesta, jonka juominen sai katoamaan.

– Alkoholi tukki suun sisäiseltä diktaattoriltani. Usein päihteet luovat voimakkaan illuusion yhteisöllisyyden kokemuksesta tai tarjoavat tilaisuuden kokea tunteita, jotka ihminen on kieltänyt itseltään.

Kinnusen mukaan päihdeongelmaisia siedetään työpaikoilla varsin eri tavoin. Usein kuitenkin ajatellaan, että jos ihminen pystyy hoitamaan työnsä, ei ole mitään ongelmaa. Päihderiippuvaiset ovatkin usein erinomaisia työntekijöitä, jotka tekevät työnsä ylitunnollisesti hyvittääkseen syyllisyyttään. Tästä syystä he joutuvat usein työpaikalla hyväksikäytetyiksi, sillä heidät on helppo manipuloida tekemään enemmän.

Kun työntekijä raitistuu vaikuttaa se usein koko työyhteisön dynamiikkaan. Saatuaan itsetuntonsa takaisin, ihminen alkaa puolustaa itseään ja ilmaisee myös mielipiteensä aiempaa voimakkaammin. Sä olit paljon nastempi silloin kun joit -tyyppiset kommentit kertovat, ettei elämänmuutosta aina oteta innolla vastaan.

Avun hakeminen kannattaa

Kinnusen mukaan avun hakeminen työterveyshuollosta on ongelmatilanteessa aina järkevää.

Joskus jo yksi keskustelu voi auttaa oman tilanteen näkemisessä. Parhaiten lääkäri voi auttaa, jos omasta tilanteesta kertoo mahdollisimman rehellisesti. Kokemuksen mukaan asiakkaan arvio omasta juomisesta on syytä kertoa vähintään viidellä todellisemman kuvan saamiseksi.

Kun ongelmaa yrittää hoitaa itsenäisesti, riippuvuus muuttuu helposti kemiallisesta toiminnalliseksi. Moni aloittaa maanantaisin uuden elämän, syö superterveellisesti, urheilee fanaattisesti ja tekee hulluna työtä. Kinnusen mukaan kyse on korvaushoidosta, jossa riippuvuus vaihdetaan toiseen kunnes juominen taas pääsee valloilleen.

– Itselle asetetut älyttömät vaatimukset eivät muuta tilannetta mihinkään koska pää pysyy samana. Raitistumiseksi on selvitettävä millaiset tunteet ja tarpeet päihteiden käytön taustalla vaikuttavat ja mihin ne lopulta pohjautuvat. Tämän jälkeen näitä impulsseja on opeteltava käsittelemään selvin päin, jolloin päihteet lopulta jäävät tarpeettomaksi. Todellinen tutustuminen itseen alkaa vasta raitistumisen jälkeen.

Anna Väre