Työllisyysnäkymät

IT-alalla työllistyy jälleen

9.8.2016 klo 9:37

Jyväskylän yliopisto tutki it-osaajien työllistymistilannetta viiden vuoden ajan. Tulokset ovat positiivisia: it-alalla talouskasvu heijastuu voimakkaasti työllistymiseen.

Tutkimus tarkasteli sekä maakuntien että valtakunnallista tilannetta erikseen työ- ja elinkeinoministeriöltä ja Tilastokeskukselta saadun datan avulla. Tutkimus aloitettiin toukokuussa 2011 ja päättyi vuoden 2016 toukokuussa.

Tutkimuksen mukaan it-alalla parhaiten työttömyyden ovat välttäneet yliopistotutkinnon suorittaneet. Heidän osuutensa työttömistä työnhakijoista oli noin 11 prosenttia toukokuussa 2016. Vastaavasti ylemmän korkeakouluasteen suorittaneita oli 10 prosenttia ja tutkijakoulutettuja yksi prosentti.

Opisto- ja AMK-tutkintoja suorittaneiden henkilöiden osuus työttömistä työnhakijoista oli yhteensä 27 prosenttia, ja keski- ja alemman asteen suorittaneita oli 62 prosenttia.
Uudenmaalla, Pirkanmaalla ja Varsinais-Suomessa työnhakijoiden määrä on vähentynyt, ja Pohjois-Pohjanmaalla se on jopa kääntynyt laskuun.

Talouselämän elpyminen näkyy it-alan työllisyystilanteen paranemisena. Nokian ja Microsoftin irtisanomiset näkyvät työttömyystilastoissa, mutta tilanne on parantumassa.

Lähde: Jyväskylän yliopisto

Katso it-alan työpaikkoja tästä