Blogi

Introvertti työpaikalla

Myös vähemmän sosiaalisten tyyppien tarpeita tulee kunnioittaa työpaikalla.

Meitä on työpaikoilla monenlaista menijää. Yksi suurimpia haasteita työkulttuurissa onkin erilaisten energioiden, persoonien, työtapojen ja tyyppien kanssa luoviminen.

Introvertillä ihmistyypillä on joskus kestämistä sosiaalisten suhteiden viidakossa ja henkilöpaljouden hälinässä. Moni introvertti toki selviytyy supliikisti työajan puitteissa, mutta joskus tarve rauhaan ja omien ajatusten kuulemiseen on kova.

Introvertti ei välttämättä halua moikkailla jokaista hyvänpäiväntuttua, sillä tervehdys saattaa johtaa pidempäänkin keskusteluun. Kyseessä ei yleensä ole minkäänlainen ihmisviha, vaan introvertin halu keskustella vain kiinnostavista asioista. Kaikki eivät halua jäädä suustaan kiinni aikaavievään ja epämukavaan small talkiin.

Ei-sosiaalisella tuulella oleva ihminen saattaa peruuttaa herkästi lounastapaamisen tai työtilaisuuden. Jos olo on kovin hiljainen ja sisäänpäinkääntynyt, voi supersosiaalisuus tuntua todella raskaalta.

Monesti introvertti joutuu lataamaan akkujaan erityisen sosiaalisten tilanteiden tai päivien jälkeen, sillä ne kuluttavat hänen energiaansa aivan eri tavalla kuin enemmän ekstrovertin ihmisen.

Oikein sosiaalisen ihmisen voi olla vaikea ymmärtää, että esimerkiksi suljettu työhuoneen ovi ei todennäköisesti ole mullittelua mihinkään suuntaan, vaan tarve keskittyä työhön rauhassa.

Useimmissa meissä on tietenkin sekä introverttejä että ekstroverttejä piirteitä, jotka jakaantuvat hyvin yksilöllisesti. Joskus elämäntilanne voi tuoda yhden piirteen esiin voimakkaammin. Suru, masennus tai sairaus saattavat saada ihmisen kääntymään voimakkaammin itseensä.

Käytöksemme ja tapamme olla vaihtelevat elämän aikana monestakin eri syystä, joista yksi melko yleinen on ikä. Joidenkin tutkimusten mukaan introvertit piirteet lisääntyvät monella iän myötä. Väkisinkin päähän pamahtaa karikatyyri haulikon kanssa pihamaataan kyttäävästä papparaisesta.

Oli syy mikä tahansa, ihmisten erilaisuus tarkoittaa, että meidän täytyy osata tulkita toistemme käytöstä. Varautuneisuus, eristäytyminen tai viileys eivät välttämättä ole erityisesti sinulle suunnattuja inhon osoituksia, vaan yksinkertaisesti jonkun ihmisen ominaisuuksia.

Työkulttuuri soljuu sitä sujuvammin, mitä avarakatseisempia olemme toistemme suhteen. Yksi menestyneen ihmisen ominaisuus onkin, että hän osaa kohdella kaikkia kollegoitaan yksilöllisesti ja heidän tarpeidensa tasolla.

Satu Varjonen on äiti ja freelancer-kirjoittaja, jolla on vankka tausta keikka- ja asiakaspalvelutyöstä.