Työnhaku

Intohimo ajoi yrittäjäksi

19.4.2017 klo 12:02

Sukelluskärpäsen purema on kuin hyvälaatuinen viidakkokuume, joka muuttaa monen elämän lopullisesti. Mikko Paasi pyörittää Thaimaan Koh Taolla saaren vanhinta sukelluskoulua Koh Tao Diversia, joka työllistää kymmeniä saarelta uuden kodin löytäneitä suomalaisia.

Aurinko paistaa ja meri välkkyy kutsuvasti, kun sukeltajat kantavat välineitään kohti rantaa. Viimeisen parinkymmen vuoden aikana piskuisesta Koh Taon saaresta on tullut yksi Aasian suosituimmista sukelluskohteista. Saarta ympäröivissä kirkkaissa vesissä voi nähdä värikkäitä kaloja, koralleja, merikilpikonnia, ja hyvällä tuurilla vaikka valashain. Myös hylyistä kiinnostuneet sukeltajat löytävät saarelta omat spottinsa.

Edullisten elinkustannusten ansiosta saarella voi suorittaa tasokkaita sukelluskursseja edullisemmin kuin missään muualla. Osaltaan se johtuu myös kilpailusta. Vain seitsemän kilometriä pitkällä saarella toimii lähes sata sukelluskoulua.

Kun Mikko Paasi saapui saarelle 2000-luvun vaihteessa, sen meno oli huomattavasti verkkaisempaa. Juuri sukellusopettajaksi valmistunut Paasi oli matkalla työnhakuun Australiaan ja saaren piti olla vain lyhyt välietappi matkalla. Reilut 15 vuotta myöhemmin Australia on yhä näkemättä. Sen sijaan Paasi perheineen pyörittää saarella suosittua Koh Tao Divers -sukelluskoulua, joka työllistää kymmeniä suomalaisia sukellusopettajia. Heidän tarinansa on usein samankaltainen.

– Monet tulevat tänne suorittamaan alkeiskurssia, mutta innostuvat jatkamaan hieman pidemmälle. Kolmen viikon loma muuttuu helposti kolmeksi kuukaudeksi ja puoli vuotta alkaa olla jo kriittinen raja, jonka jälkeen lähteminen on yhä vaikeampaa. Reppureissaajalle sukeltaminen antaa matkalle syvemmän merkityksen kuin se, että viettäisi päivät riippukeinussa.

Sukellusopintoja omalla kielellä

30 vuotta sitten perustettu Koh Tao Divers on Koh Taon ensimmäinen sukelluskoulu, mikä kertoo saaren nopeasta kehityksestä. Koulu tarjoaa sukelluskursseja aloittelijoista ammattilaisille. Ohjaajaksi valmistavan From Zero to Hero -kurssin suorittaa nopeimmillaan puolessa vuodessa etenkin jos teoriaopinnot aloittaa netin välityksellä jo kotimaassa. Kaikkiaan tarjolla on lähes 100 erilaista kurssia.

– Sukeltamiseen liittyy nykyään niin paljon turvallisuussäännöksiä, että kaikille osa-alueille on oma kurssinsa. Meidän bisneksen kannalta se on tietenkin hyvä asia, mutta koska fysiikan lait muuttuvat syvemmälle mentäessä, säännöksillä halutaan varmistaa sukeltajien turvallisuus ja tarvittava osaaminen eri tilanteissa. Nykyään sukellusonnettomuudet ovat erittäin harvinaisia.

Koska Koh Tao Diversilla voi suorittaa sukelluskursseja myös suomeksi, talvikaudella asiakkaista jopa 60–70 % on suomalaisia. Suomen kielellä sukeltamaan pääsee myös Koh Taon Diversin toisessa, vasta avatussa toimipaikassa Maltalla.

– Etenkin alkeiskurssin käyminen omalla kielellä on suositeltavaa, sillä alkuun liittyy aina jännitystä ja pelkoakin. Kun uutta tietoa tulee paljon ja terminologia voi olla vieraalla kielellä vaikeaa, voivat monet tärkeät kysymykset jäädä kielimuurin takia kysymättä.

Nopeimmillaan sukellusta voi kokeilla muutaman tunnin pikakurssilla, jossa lyhyen teoriaosuuden jälkeen istutaankin jo kannen reunalla räpylät jalassa ja kymmeniä kiloja painavat varusteet niskassa. Jotta kokemus on miellyttävä, on luottamus opettajaan oltava kunnossa.

Sukelluksenopettaja tarvitsee ihmistaitoja

Sukellusopettajan työhön liittyy iso vastuu asiakkaiden hyvinvoinnista ja siksi kokeneet opettajat ovat kouluille todella arvokkaita. Paasi itse on kouluttautunut sukeltajana todella pitkälle, mutta tietää, ettei sukellusosaaminen yksin tee ihmisestä hyvää opettajaa.

– Lisäksi on oltava hyvä tyyppi, joka osaa käsitellä ihmisiä. Opettajan on pystyttävä purkamaan oppilaiden jännitystä ja saada asiakas tuntemaan olonsa turvalliseksi. Laivamatka sukelluspaikoille kestää usein tunnin tai pari, joten hyvällä opettajalla on taito ylläpitää tunnelmaa ja kertoa viihdyttäviä tarinoita. Toinen juttu on suhde työhön. Meillä kaikki tekevät kaikkea ja parhaat opettajat kantavat tankkeja siinä missä muutkin.

Kuukausittain Koh Taon sukelluskouluista valmistuu noin 40 sukellusopettajaa. Osa heistä työllistyy suoraan saaren kouluihin, osa taas lähtee hakemaan elantoa muualta. Thaimaassa työnluvan saaminen on sukelluksenopettajalle huomattavasti helpompaa kuin esimerkiksi hotelli- tai ravintola-alalle pyrkiville ulkomaalaisille.

– Sukellusalalla on todella vähän paikallisia toimijoita. Uskon paikallisten kokevan, että toiminnastamme on hyötyä alueen turismille ja heidän tarjoamilleen palveluille

”Haluamme auttaa yhteisöä kehittymään”

Vaikka maailma on täynnä hienoja sukelluskohteita, Paasi pitää Koh Taon yhteishenkeä erityisenä. Koska jatkuvasti kasvava turistien määrä rasittaa saarta ja sen ympäristöä, paikalliset sukeltajat siivoavat ympäristöä ja rakentavat merenpohjaan riuttoja, joihin istutetaan kasveja edistämään kasviston uusiutumista.

Opettamisen lisäksi Paasi on intohimoinen hylkysukeltaja. Vuoden alussa hän tiimeineen löysi mystisen, amerikkalaisten vuonna 1942 Kambodiassa upottaman japanilaisen Burma Maru -aluksen. 117-metrinen laiva on suurin Thaimaan lahdelta koskaan löydetty maailmansodan aikainen hylky.

Vastaavia reissuja Paasi tekee paljon, muttei aina yhtä hienolla menestyksellä.

– Usein vietämme merellä viikkoja löytämättä yhtään mitään.

Jos paikallisen kalastajan vene uppoaa, ovat Paasi ja hänen tekniikkasukeltajakollegansa aina valmiita auttamaan.

– Jos sukelluskoulun oma vene uppoaa, se ei ole yritykselle kovin hyvää mainosta. Oma veneemme kuitenkin vaurioitui telakalla ja rysähti kotimatkalla noin 45 metrin syvyyteen. Päätimme etsiä veneen, hankimme paksua köyttä ja hinasimme sen takaisin rantaan. Lopulta onnistuimme kääntämään tilanteen voitoksemme, sillä teimme operaatiosta videon, jolla esittelimme osaamistamme.

Nykyään valkoinen puuvene on yhä ahkerassa käytössä. Paasilla onkin jo kiire lastaamaan päivän sukeltajien tankkeja laivan kannelle.

Anna Väre