Blogi

Insinööri häviää taikurille

Muutama päivä sitten istuin kahvilla erään yhteistyökumppanin kanssa. Hänellä oli idea uudenlaisesta palvelutuotteesta. Mutta osa ratkaisusta vielä puuttui. Sitä sitten lähdimme siinä työstämään. Ja minä hämmästyin hänen reaktiotaan!

Ongelman ratkaisu itsessään oli, minun mielestäni ja taustallani, suorastaan itsestään selvä. Ja teknisesti hyvin yksinkertainen. Se mikä minut hämmästytti, oli hänen innostuksensa, kun kerroin, miten asia mielestäni kannattaa esittää ja sanoittaa.

Insinööri minussa loi ratkaisun. Mutta hänelle se innostus tuli siitä tarinasta. Vaikka ratkaisu olikin itsessään hyvä ja mahdollisesti jopa tuotteistettavissa muuallekin, niin se oli vain teknologiaa. Sitten kun lähdimme keskustelemaan siitä, miten tuo ratkaisu tuodaan esille muiden pelkojen poistamiseksi, esteiden syrjään siirtämiseksi, hänellä alkoi silmät loistaa. En ollutkaan insinööri, vaan hyvä taikuri.

Tämä kokemus nosti taas esille sen, että insinöörin teknologia jää aina toiseksi, jos taikurilla on hyvä tarina. Kun johdetaan tunteita ja tunteilla, saadaan paljon enemmän kuin teknologialla. Tämän ovat osoittaneet (hyvässä ja pahassa) suuret sotilasjohtajat, liikemiehet, rakastavaiset ja varmasti sinäkin jossain kohdin.

Tunnustan, että minussakin aina välillä tuo insinööri ottaa valtaa. On vaan niin helppoa mennä "tekniikalla" eteenpäin. Asiat asioina ja sillä siisti. Mutta se toimii vain silloin, kun on kriisi, vaikea paikka ja tuo "tekninen" ratkaisu ja johtaminen tuottaa turvallisuuden tunnetta ihmisille. Siis silloinkin mukaan tulee tunne. Innostunut ja turvallisuutta kokeva ihminen jaksaa ja jaksaa, keksii ja kehittää. Innostus tulee yhteisestä tarinasta, tulevaisuuden kuvasta jossa jokainen omaa hieman maagisia taitoja eikä ole taikurin vietävissä. Taikuria pelkäävä ja epävarma ihminen väistää ja pakenee. Taikuri siis, kuten olemme kaikki oppineet, toisaalta pelottaa, mutta toisaalta myös omaa taitoja, jotka kiehtovat. Nuo taidot tuovat mahdollisuuksia, jotka kiehtovat.

Mietit ehkä, että mikä tuo ratkaisu oli, josta juttelimme? Se liittyy veteen ja liikuteltaviin saunoihin. Asia, joka ihan oikeasti ei ole kovin suuri, mutta siitä voi muodostua suuria tunteita nostattava asia joissain tilanteissa. Ja silloin ne ovat liiketoiminnan este. Nuo esteet piti poistaa etukäteen, jotta homma saadaan hoidettua. Meidän piti siis etsiä itsestämme sellaista taikurin ajattelua, joka johtaa muiden innostumiseen, poistaa pelkoja. Miten tuotamme tunteita muille, jotta pääsemme paremmin yhdessä eteenpäin. Suomen historia sisältää kymmeniä loistavia insinöörikeksintöjä. Joista ei koskaan tullut businesta, kun niitä ei onnistuttu kääntämään tunteiksi. Toki meillä on loistavia esimerkkejä toisenlaisistakin poluista. Kumpaa sinä haluat, olla insinööri jolla on loistava tuote jota kukaan ei halua, vai taikuri, jota rakastetaan, arvostetaan ja jonka tuotteita ostetaan?

PS. Tässä pieni ennustus: Trump tulee pääsemään jatkokaudelle. Ai miksikö, koska hän on tunnevuoristoradalla toimiva taikuri. Hän vie tunteita laidasta laitaan.

Kari I. Mattila, Johtajuustaito.fi

Johtajuuden ja arjen työn tukena, muutoksen aikaansaaja