Talous ja raha

Innovaatiot ovat ulottuvillamme

25.1.2016 klo 12:38

Yhdysvaltalaisella innovaatioguru Curt Carlsonilla on tärkeää kerrottavaa kaikille Suomen innovaatiointoilijoille.

Innovaatioista on tullut entistä tärkeämpiä. Oletko tullut ajatelleeksi, että juuri innovaatiot ovat harvoja asioita, jotka ovat nykyisin ulottuvillamme? Carlsonin mukaan innovaatiot ovat vaurauden ja kasvun lähteitä. Jos innovaatiot ovat ratkaisu talouden ongelmiin, elämme nyt parasta innovointiaikaa.

Runsaasti innovointimahdollisuuksia

Lähes kaikilla aloilla on yhä enemmän mahdollisuuksia innovoida kuin 10-20 vuotta sitten, vaikka kilpailu on ankaraa ja teknologia kehittyy edelleen. Carlsonin mukaan maat tavoittelevat innovaatioita edelleen liian jäykästi ja vanhanaikaisesti.

Menestyäkseen täytyy löytää mahdollisuudet ja osata kehittää niitä tehokkaasti. Tämä vaatii paljon erilaisia taitoja. Innovaatio on uuden arvon luomista ja tuottamista kestävällä liiketoimintamallilla. Carlson puhuu tieteenalat ja yritykset ylittävän yhteistyön voimasta. Tehokas tiimityö auttaa ymmärtämään innovaation ja sen merkityksen.

Valtion satsaukset

Suomen hallitus päätti vuonna 2015 mittavista leikkauksista, jotka koskivat koulutus-, tutkimus- ja innovaatiorahoitusta. Tämän seurauksena yliopistot ovat ilmoittaneet irtisanovansa satoja työsuhteita. Lisää vähennyksiä lienee tulossa myös kuluvana vuonna.

Carlsonin mukaan valtion tuki yliopistoille ja tutkimukselle on ensiarvoista innovaatioiden kannalta. Jos merkittävää tutkimusta tehdään liian vähän, osaajille ei löydy mielekkäitä töitä ja he suuntaavat ulkomaille. Suomeen on Euroopan unionin tietokannan mukaan tullut vuosina 2009-2014 vajaat 2 930 koulutettua ammattilaista, kun pois muuttaneita on vajaat 2 308.

Suomen vahvuudet esiin

Suomen innovaatiosektorilla on otettu harppauksia viimeisen kymmenen vuoden aikana. Vaikka suunta on hyvä, tämä ei yksin riitä. Suomen pitäisi nyt pian päättää, mihin se satsaa. Pienen maan on itse päätettävä mihin se satsaa ja kaikkeen ei voi lähteä mukaan. Esimerkiksi perinteinen teollisuus muuttuu internetin ja Sirin kaltaisten keksintöjen myötä vallankumouksellisesti.

Lähde: Talouselämä