Työhyvinvointi

Ikä ei estä uuden oppimista

10.6.2015 klo 15:54

Tuntuuko sinusta joskus siltä, että olet liian vanha oppimaan uutta? Maailma muuttuu koko ajan ja uuden oppimiselle ei näy loppua. Se on joskus rasittavaakin. Ikä ei kuitenkaan ole este uuden oppimiselle.

Positiiviset arjen bongaukset auttavat jaksamaan työelämässä ja arjessa. Työhyvinvoinnin dosentti ja hyvinvointiyrittäjä Marja-Liisa Manka perusti vuosi sitten keväällä laulutaidottomien kuoron Kangasalle. Idea kuorosta tuli siitä, että Manka oli aina salaa halunnut laulaa, mutta kouluarvosana laulussa oli kutonen. Uskomus huonosta laulutaidosta oli tiukassa, mutta Manka päätti rohkaista mielensä.

Rohkeus kannatti. Tänä keväänä 1 300 ihmistä kokoontui Finlandia-taloon Vanhustyö 2015 -tapahtumaan. Siellä Manka lauloi yksin V.A. Koskenniemen Hän lupasi sun viedä pois maahan luvattuun luentonsa päätteeksi. Ihmisten on tärkeä muistaa, että ikä ei estä uuden oppimista. Tämä laulukuoro on hyvä  esimerkki: vaikka ei ole laulamisessa taituri, koko ajan voi oppia ja kehittyä.

Myös aivotutkimus on uuden oppimisen kannalla. Sen mukaan ihminen ihminen oppii vielä 90-vuotiaanakin. Kannattaa siis todella katsella ympärilleen, nähdä positiivia asioita ja uskoa itseensä. Jokaisella on kyky vaikuttaa asioihin, niin työssä kuin vapaallakin. Keinot on vain otettava haltuun, kukin omalla tavallaan.

Lähde: Talouselämä