Blogi

Identiteettikriisi vie eteenpäin

10.9.2019 klo 7:00

Elämässä tulee aikoja, kun kyseenalaistamme asioita, arvoja ja asemaamme maailmassa. Kun kyseenalaistaminen muuttuu kovin kuumeiseksi, ehkä jopa tuskaiseksi, käymme läpi kriisiä.

Kriisin voi aiheuttaa elämäntilanne, ikä tai vaikkapa muutos työelämässä. Määrittelemme itsemme monen asian kautta ja kun nämä määreet muuttuvat tai eivät jostain syystä sovi enää pirtaamme, on aika tutkiskella asioita tarkemmin.

Työelämässä identiteettikriisi syntyy usein irtisanomisen, työtehtävien muutoksen tai työn mielekkyyden vähenemisen myötä. Ehkäpä lähestyvä syntymäpäivä saa miettimään, missä tällä hetkellä on ja missä haluaisi olla.

Ulkopuolelta erityisesti sosiaalinen media puskee meihin vaatimuksia ja paineita, joita emme välttämättä ikinä keksisi muuten itsellemme asettaa.

Tieto usein lisää tuskaa, niinpä kriisi, tyhjyyden tunne tai ahdistus yleensä lisääntyy, kun alamme kaivella aihetta. Tutkimme eri vaihtoehtoja, luemme itseapuoppaita, keskustelemme läheisten kanssa ja vertaamme itseämme muihin. Neuvottomuuden tunne saattaa aluksi syventyä.

Toiminta on tässä vaiheessa hyvä ratkaisu. Asioiden pohtiminen monelta kantilta avartaa asiaa, jopa ahdistukseen suoraan sukeltaminen auttaa taklaamaan myllerrystä. Itsensä tutkiskelu tekee pääsääntöisesti hyvää ja antaa kyllä aikanaan vastauksia.

Kriisin keskellä voi tuntua toivottomalta räpiköidä ja suunnistaa, joskus lähes sokkona. Kriisit vievät meitä kuitenkin aina eteenpäin. Identiteettimme kehittyy ja opimme itsestämme enemmän. Tiedostamme yhä paremmin mitä haluamme ja tarvitsemme ja mitä emme.

Asioiden pohtimiseen kannattaa ottaa kunnolla aikaa. Älä päästä mieltäsi ravaamaan raivokkaasti kesken kiireisen työpäivän tai lapsen iltasatuhetken, kun et voi keskittyä kumpaankaan kunnolla. Silloin iskee epätoivo ja koko pakka tuntuu hajoavan.

Kohtaa ajatuksesi rohkeasti, kun sinulla on aikaa niille. Jos mietit vaikka alanvaihtoa, tunnustele oloasi, myös fyysisiä tuntemuksia, kun pohdit vaihtoehtojasi. Kehomme kertoo meille paljon. Usein meille oikean päätöksen ja ajatuksen tullessa myös kehossa on lämmin ja hyvä olo.

Joskus minkäänlainen muutos ei ole tarpeen. On tarpeen vain kalibroida aivot uudelleen, asennoitua hiukan eri tavalla ja löytää toivoa, motivaatiota tai lohtua jostain kiintopisteestä.

Nykymaailman epävarmassa ympäristössä on myös hyvät puolensa. Mahdollisuuksia on enemmän kuin koskaan, eikä mikään valinta ole välttämättä lopullinen.