Hyvinkää - kaikki lähellä

23.11.2015 klo 11:46

Hyvinkää on lähes 47 000 asukkaan vireä ja luonnonläheinen kaupunkin Pohjois-Uudellamaalla, reilun puolen tunnin ajomatkan päässä Helsingistä. Hyvinkään keskusta on palvelujen ja asumisen sykkivä sydän, josta on hyvät yhteydet kaikkialle.

Hyvinkää on pian satavuotias kaupunki, joka on kehittynyt vanhan Helsinki-Hämeenlinna -maantien ja vuonna 1862 valmistuneen rautatien risteykseen. Elinkeinorakenne on kehittynyt nopeasti perinteisestä tekstiili- ja konepajateollisuudesta moderniin teknologiaan ja palveluihin. Hyvinkään luonnonläheisyys, asumisen mukavuus ja liikuntamahdollisuudet ovat vertaansa vailla.

Yrittäjyys on aina ollut vahvassa roolissa Hyvinkäällä. Kaupungista löytyy Koneen lisäksi myös useita muita teollisuus- ja teknologia-alan yrityksiä, esimerkiksi Onninen ja Beckhoff. Yritysvoimala Oy tarjoaa tukea yrittäjille ja Teknologiakeskus TechVilla Oy auttaa teknologia-alan kasvuyrityksiä menestymään. Hyvinkään vetovoimaa lisäävät mainio logistinen sijainti ja erinomaiset liikenneyhteydet. Antinsaaren teollisuusalueelta on sujuvat yhteydet valtateille, rataverkostoon sekä lentokentälle.

Perinteikäs kuvataide- ja liikuntakaupunki

Hyvinkää on perinteikäs kuvataidekaupunki, jonka juuret ovat Helene Schjerfbeckin, Tyko Sallisen, Jalmari Ruokokosken, Yrjö Saarisen ja Terho Sakin taiteessa.  Professori Aarno Ruusuvuoren suunnittelema Hyvinkään kirkko valmistui vuonna 1961, ja on oman aikansa arkkitehtuurin moderni taidonnäyte.

Vaikka Hyvinkään ilme on kasvun myötä muuttunut, perinteitä on aina kunnioitettu. Keskustassa on paljon kerrostaloja, mutta ennen kaikkea Hyvinkää on omakotitalojen kaupunki, josta löytää luonnonläheistä ja tasapainoista elämää.

Kulttuurin lisäksi tarjolla on myös muita erinomaisia harrastusmahdollisuuksia, kuten monipuolisia liikunta- ja ulkoilumahdollisuuksia Sveitsin sekä Kytäjä-Usmin alueen kohteissa; luonnonpuistossa, uimalassa ja laskettelukeskuksessa.

Uusi kaupunginjohtaja ja palkittu keskustauudistus

Jyrki Mattila aloittaa Hyvinkään kaupunginjohtajana 1.1.2016. Mattila on toiminut vuodesta 2013 Hyvinkään kaupunginjohtajan viransijaisena.

– Kaupungin tulevaisuus on meistä itsestämme kiinni. Teen töitä sen eteen, että Hyvinkään myönteinen kehitys jatkuu, ja että yritykset ja työntekijät voivat olla ylpeitä kotikaupungistaan, Jyrki Mattila sanoo.

Aihetta ylpeyteen onkin, sillä Hyvinkää on palkittu kaupunki. Hyvinkään keskustauudistus sai tänä vuonna Elävät Kaupunkikeskustat ry:ltä tunnustuksen onnistumisestaan. Uudistuksen ajallista syvyyttä ja vahvaa paikallisuutta kiiteltiin.

– Hyvinkään keskustaa on kehitetty aktiivisesti 10 vuotta tiivistämällä ja tiivistymisellä. Yhteistyötä on tehty yhdessä elinkeinoelämän kanssa. Keskustakorttelin kehitys Valtion rautateiden keskuspuutarhasta julkisten ja kaupallisten palvelujen keskukseksi alkoi jo 1960-luvulla ja sai viimeisen silauksensa vuosina 2012-2013, kun kauppakeskus Willa rakennettiin sekä katu- ja puistoalueita kunnostettiin. Työ jatkuu edelleen Kauppatorin ympäristössä, Jyrki Mattila kertoo.

Historiallista syvyyttä Hyvinkään kaupunkikeskustaan tuo idyllinen, vanha Villatehdas, jonka tiloista löytyy nyt kaupungintalo, kulttuuri- ja liikuntapalveluja sekä toimistotiloja ja muita työpaikkoja.

Edullista ja väljää asumista

Hyvinkäällä arki sujuu, sillä kaikki palvelut ja harrastusmahdollisuudet ovat lähellä, usein kävelymatkan päässä. Uusin rakennuskohde on ideakilpailun tuloksena syntynyt  Hangonsillan alue, joka sijaitsee  aivan keskustapalvelujen äärellä. Asemakaavat ovat työn alla.

Myös kesän 2013 Asuntomessuilta tuttu Metsäkaltevan kaupunginosa Hyvinkään eteläosassa, noin 3,5 km päässä keskustasta on aktiivisen rakentamisen aluetta. Alueelle  muuttaa vuoteen 2030 mennessä noin 6 000 asukasta.

Hyvinkää uudistuu ja siellä rakennetaan kokoajan. Hyvinkään kaupunki ja Hyvinkään sairaala (HUS) rakentavat Sairaalanmäelle pysäköintitalon ja uuden sairaalarakennuksen.

– Sairaalanmäestä tulee kokonaisuus, josta saa sujuvasti suuren osan sairaanhoitopalveluista. Pysäköintitalo valmistuu keväällä 2016, jonka jälkeen alkaa sairaalarakennuksen rakentaminen. Sairaalanmäen uudisrakennus valmistuu syksyllä 2018, Jyrki Mattila valottaa.

Hyvinkää

47 000 asukasta

2700 yritystä

Pinta-ala 336 km2

www.hyvinkaa.fi

www.tonttihyvinkaalla.fi

Asiantuntijoina: Yritysasiamies Jari-Heikki Laitinen ja kaavoituspäällikkö Anne Jarva

Teksti: Riikka Hollo Kuva: Sini Pennanen