Blogi

Hyvillä mielin lomille lomps – vinkkimme hyvään lomaan!

Kohta se tulee. Pitkään odotettu, paljon hehkutettu ja mahdollisesti hiukan jopa pelätty. Mikä? No, sehän on se kesäloma! Tässä muutama vinkki siihen, miten saat lomastasi enemmän irti ja palaat töihin levänneenä sekä energisenä.

Ennen lomaa

Töissä:

Kaikkia töitäsi et saa valmiiksi ennen lomaasi, mutta turvalliseen välisatamaan loman ajaksi ne voit saattaa. Pystyt keskittymään lomailuun levollisin mielin ja myös palaamaan töihin helpommin, kun käytät erilaisia muistilistoja. Näihin kannattaa merkitä esimerkiksi ylös se, mitä sinun tulisi ensimmäisenä lomasi jälkeen tehdä. Lisäksi jos tiedät joutuvasi lomasi aikana tekemään joinain päivinä töitä, kannattaa tästä informoida perhettäsi etukäteen, jotta perheenjäsenesi välttyvät turhilta yllätyksiltä. Ennen lomalle lähtöä muista töissä myös poissaoloosi liittyvät perusasiat, kuten lomavastaaja, tuuraajan opastaminen ja niin edelleen.

Kotona:

Ennen lomaa kannattaa keskustella perheesi jäsenten kanssa siitä, mitä eri henkilöt haluavat tehdä ja millaisia odotuksia heillä loman suhteen on. Näin on mahdollista sovitella yhteen erilaisia näkemyksiä ja mielihaluja jo ennen lomaa. Perheen jäsenten lomatoiveet on hyvä ihan konkreettisesti listata ylös. Listan pohjalta on helppoa lähteä suunnittelemaan realistista lomaa, joka tarjoaa mieluisia asioita kaikille. Harva meistä haluaa viettää suurintaa osaa lomastaan kuumassa autossa tai muussa liikennevälineessä. Siksi realismi jo suunnitteluvaiheessa kannattaa. Lomakohteiden valinnassa panosta laatuun, älä määrään!

Loman aikana:

On osin luonnollista, että ristiriitoja ei kiireisessä arjessa ole ollut aikaa kunnolla käsitellä. Jos loman alussa ristiriitoja nousee esiin, älä säikähdä, vaan käsittele perheesi tai kumppanisi kanssa pintaan nousevat asiat ja jatka vasta tämän jälkeen lomaa. Samoin loman alussa on tyypillistä se, että työhön liittyviä ajatuksia ja ideoita nousee mieleen. Kirjaa nämä ajatukset ylös ja voit jatkaa levollisin mielin lomaasi. Mikäli käy niin, että sinä tai puolisosi joudutte lomanne aikana töihin ei hermostuminen kuitenkaan kannatta. Asenne ratkaisee lomallakin! Nauti siitä lomasta, mikä sinulle tänä vuonna on mahdollista.

Lomalla akkujen lataaminen onnistuu parhaiten tekemällä sinulle mieluisia asioita. Hyvää oloasi auttaa myös, jos vältät ylensyöntiä ja liiallista alkoholin käyttöä. Tiedät kyllä itse rajasi, tehtäväsi onkin kuunnella itseäsi ja kehoasi. Kun noudatat lomasi aikana suhteellisen säännöllistä unirytmiä ja et unohda liikuntaa saat lisää energiaa ja akkusi latautuu hiljalleen. Liikunnan ja hyvinvointisi tueksi voit kokeilla digitaalisen hyvinvointipalvelun HeiaHeian hauskoja ja hyödyllisiä liikuntaohjelmia. Lataamalla ilmaisen HeiaHeia-mobiilisovelluksen, voit pitää kirjaa omista suorituksistasi, kannustaa ystäviäsi tai aloittaa vaikkapa säännöllisen juoksu- tai joogaohjelman.

Muista että lomasta tai elämästä ylipäätään on hankala nauttia, ellei siinä ole läsnä. Läsnäoloon liittyy tunne kiireettömyydestä ja se että ihminen on ajatuksillaan läsnä tässä hetkessä ja paikassa. Lomasi antaa sinulle oivan mahdollisuuden läsnäoloon ja sen harjoitteluun. Käytä se.

Loman jälkeen:

Loman jälkeen töihin kannattaa siirtyä samalla tavalla pikkuhiljaa kuin töistä lomalle. Nyt voit kaivaa esiin ennen lomaa tekemäsi muistilistat ja muistiot. Näin voit lähteä käynnistämään suunnitelmallisesti omaa työkonettasi. Lomalla treenaamasi läsnäolo auttaa suoriutumaan tehtävistäsi myös työpaikallasi ja liikuntaa sekä säännöllistä unirytmiä kannattaa jatkaa myös arjessa.

Hyvää lomaa!

Eero Partanen
Eero toimii Business Development Managerin tehtävissä H2H Performancessa. Lomansa Eero viettää luonnossa liikkuen. Tänä vuonna suunnitelmissa onkin niin lapin vaellusta, kuin Saimaalla kalastusta ja veneilyä.

Lue myös nämä: 
Kesälomat lähestyvät - näin laskeudut lomaan pehmeämmin
Laskeudu lomaan – rennosti