Blogi

Hyvän mielen työ: 6 arkista keinoa johtaa itseään

Työstä selviytyminen edellyttää yhä parempaa kykyä johtaa itseään. Harva saa siihen kuitenkaan tukea, koulutuksesta puhumattakaan.

Suuri osa ohjeista, joita on tarjolla, liittyy jonkin uuden tavoitteen saavuttamiseen. Maratonin juokseminen, tutkinnon suorittaminen tai kirjan kirjoittaminen ovat toki ponnistelun arvoisia tavoitteita, mutta arjen pyörityksen keskellä monelle silkkaa utopiaa. Kunhan selviäisi työviikosta järjissään ja ehtisi hetken nauttia työstään.

Onneksi se on mahdollista. Tässä muutama ajatus miten.

1. Pidä mielessä iso kuva

Kun iso kuva hämärtyy, työpäivä menee helposti sätkimiseksi. Jos joka aamu muistuttaa itselleen, mikä on oman työn päätarkoitus ja miettii miten sitä tänään edistää, saa päivälle selkeän startin ja suunnan. Jos asiaa on vaikea muistaa, siitä voi tehdä visualisoinnin toimiston seinälle, tietokoneen ruudulle tai puhelimeen.

2. Luokittele tehtävät

Kun tiedät mikä on tärkeää ja mikä ei, pystyt jakamaan eteesi putoilevat nakit kiireisiin, ei-kiireisiin, delegoitaviin ja poistettaviin. Tulivatpa tehtävät puhelimitse, sähköpostilla, pikaviestimien kautta tai kasvokkain, iso kuva auttaa luokittelussa. Luokittelu luo järjestystä ja auttaa etenemään.

3. Ulkoista ei-tärkeä

Pakolliset, toistuvat asiat kannattaa automatisoida. Osan asioista voi myös ulkoistaa. Työpaikallasi voi hyvin olla joku, jonka työn kannalta sinulle triviaalin, toistuvan tehtävän tulos on äärimmäisen tärkeä. Voi olla, että hän tekisi sen mieluummin itse. Voit myös kokeilla sähköisiä tehostamistyökaluja tai ostaa työn ulkopuolelta palveluna.

4. Seuraa etenemistä

Tuottavuuden näkökulmasta kriittisintä on usein asioiden eteneminen. Mieti päivä-, viikko- ja kuukausirytmiin tarkistuspisteet, joissa arvioit, missä menet tärkeimmän suhteen. Oletko oikeassa suunnassa vai pitääkö kurssia muuttaa? Onko jotain olennaista jäänyt tekemättä? Ajantasainen tilannekuva auttaa kohdentamaan energian oikeisiin asioihin.

5. Kytkeydy merkitykseen

Turhautuminen johtuu monesti siitä, että unohtaa, mihin itseä suurempaan oma työ liittyy. Mieti, miten voit vahvistaa merkityksen tunnetta työssäsi. Keille se, mitä saat aikaan, on merkityksellistä? Mitä suurempaa asiaa oma työsi edistää? Tämä voi olla esimerkiksi oman toimialan uudistaminen, yhteiskuntaan vaikuttaminen tai paikallisen toiminnan tukeminen. Mikä ikinä se onkin, vahvista sidettäsi siihen.

6. Heitä noppaa

Moni pitää sattumaa häirikkönä, joka tulee ja pilaa kuvion, jonka olemme huolella rakentaneet. Tosiasiassa sattuma on usein mahdollistaja. Kaiken eteen tulevan voi nähdä halutessaan lahjana. Luovimmat ihmiset liittoutuvat sattuman kanssa ja ottavat kiinni siitä, mitä ilmaantuu. Kokeile siis heittää noppaa, ja katso mitä tapahtuu.

Jos ehdotukseni kuulostivat sinusta triviaaleilta, niin ei hätää, ne olivatkin. Useimmiten suurimmat muutokset syntyvät siitä, että pienet arkiset asiat tehdään vähän eri tavalla.

Lisätietoa:

Allen, David. Getting Things Done. The Art of Stress-Free Productivity. Penguin Books. 2001.

Babauta, Leo. Zen to Done. The Ultimately Simple Productivity System. Leon H Rountree III. 2008.

Covey, Stephen R. The 7 Habits of Highly Effective People. Simon & Schuster. 1989.

MAARETTA TUKIAINEN

Maaretta Tukiainen on tietokirjailija ja muutosvalmentaja, joka auttaa organisaatioita ja yksityishenkilöitä valjastamaan voimavaransa oman potentiaalinsa täysimittaiseen hyödyntämiseen. Maaretta uskoo myönteisen ajattelun voimaan ja yhdessä tekemisen iloon. Hänen mottonsa on Small wonders make a big difference!

Twitter @Maaretta

Instagram @maaru

http://www.maaretta.com/

http://www.hyvanmielentaidot.fi/