Blogi

Hyvän mielen työ: 5 näkökulmaa luovuuteen

1.11.2016 klo 13:17

Vapauta luovuutesi! Uskalla epäonnistua! Ota koko potentiaalisi käyttöön!

Media on täynnä luovuuspuhetta. Siinä luovuus näyttäytyy usein eliksiirinä, joka sisältää maagisia voimia ja jonka uskotaan ratkaisevan kaiken. Fokus on puhtaasti yksilössä.

Aivan liian harvoin luovuutta käsitellään yhteisön näkökulmasta. Millaista on ryhmien luovuus ja miten sitä voidaan tukea työpaikoilla?

Tutkijoiden mukaan tämä on tulevaisuuden työelämän keskeinen kysymys. Petro Poutasen tuore väitöskirja tuo keskusteluun mielenkiintoisen näkökulman. Sen mukaan luovuus on systeemi.

1. Luovuus on systeemi

Systeemi on kokonaisuus, joka koostuu osista. Kukin osa vaikuttaa siihen, miten kokonaisuus toimii.

Sama pätee luovaan työyhteisöön. Liikuta yhtä palaa, niin koko juttu muuttuu. Löydä puuttuva osa, ja palaset loksahtavat paikoilleen.

Jatkuvassa muutoksessa pelkkä palapelin rakentaminen kuitenkaan harvoin riittää. Tarvitaan jotain muuta. Jotain liikkuvampaa.

2. Luovuus on kokeilemista

Useimmiten tämän päivän työelämä tuntuukin enemmän Tetrikseltä. Palasia putoilee, ja kukin niistä tulisi kiepauttaa oikeaan asentoon ennen kuin seuraava nasahtaa niskaan.

Tällaisessa suoritusympäristössä luovuudesta ei voi juuri puhua. On vain tehtävä työ yhä tehokkaammin ja nopeammin.

Luova ryhmä uskaltaa kyseenalaistaa tämän. Se asentaa kenties Tetrikseen tulpan ja kokeilee jotain toisenlaista tapaa. Ehkä se arpoo työt bingopalloina, ehkä kokeilee onnenpyörää. Mikä ikinä ratkaisu onkin, se edellyttää rohkeutta kokeilla.

3. Luovuus on luottamusta

Kokeilu ei kuitenkaan onnistu ilman luottamusta. On siis oltava lupa epäonnistua ja päästävä tilaan, jossa ei pelkää.

Tämä on myös Pixar-studioiden johtajan Ed Catmullin keskeinen ohje. Sen avulla hän on luotsannut studionsa hittielokuvasta toiseen.

Kirjassaan Creativity Inc. Catmull esittää, että esimiesten tehtävä on minimoida pelko, jotta luovuus pääsee kukoistamaan kaikissa muodoissaan. Vain peloton ryhmä yltää huipulle. Pelkäävä jää puolitiehen.

4. Luovuus on vuoropuhelua

Kaikkein tärkeintä luovuudessa on dialogi. Luovuusvalmentaja Stephen Gilliganin mukaan luovuus on kykyä ottaa dialogiin asioiden vastakkaiset päät.

Huippuluovilla yksilöillä on kyky liikkua joustavasti ääripäiden välillä. Samoin luova ryhmä pystyy käsittelemään vastakkaisia näkökulmia ilman pakottavaa tarvetta lukita vastaus. Mitä erilaisempia vaihtoehtoja syntyy, sitä luovempiin lopputuloksiin päädytään.

Tällaisessa vuoropuhelussa ongelmiin kätkeytyy usein ratkaisun avain ja ihmiset rakentavat yhdessä jotain itseään suurempaa. Tällä tavalla on kautta historian syntynyt koskettavaa taidetta, ravistavia tutkimustuloksia sekä keksintöjä, jotka muuttavat maailmaa.

5. Luovuudella on monta persoonaa

Kun Walt Disneyltä kerran kysyttiin, mitä hän mietti, hän vastasi: En osaa vielä sanoa, mutta tiedän, että se on jotain suurta ja kimaltavaa.

Vastaus kertoo Disneyn tavasta luoda uutta. Hänen ajattelurakenteitaan tutkineet tiedemiehet ovat esittäneet, että miehen luovuus perustui siihen, että hänessä oli kolme eri persoonaa.

Yksi persoonista oli unelmoija, toinen realisti ja kolmas kriitikko. Unelmoija loi vision uudesta, jota ei vielä ollut. Realisti hankki resurssit vision toteuttamiseksi, ja kriitikko hioi siitä virheet. Näiden kolmen yhteispeli varmisti poikkeuksellisen korkean laadun.

Mitä, jos jatkossa soveltaisimme näitä persoonia myös työpaikoilla? Kun luova ryhmätyö etenisi kuvittelun kautta toteutukseen ja vasta sen jälkeen kritiikkiin, lopputuloksena voisi olla jotain suurta ja kimaltavaa.
Ainakin se voisi olla inspiroivaa.

Lisätietoa ryhmäluovuudesta ja sen tukemisesta:

Catmull, Ed. Creativity Inc. Overcoming the Unseen Forces That Stand in the Way of True Inspiration. 2014.

Dilts, Robert. From Coach to Awakener. 2003.

Poutanen, Petro. Complexity and Collaboration in Creative Group Work. 2016.

www.stephengilligan.com

MAARETTA TUKIAINEN

Maaretta Tukiainen on tietokirjailija ja muutosvalmentaja, joka auttaa organisaatioita ja yksityishenkilöitä valjastamaan voimavaransa oman potentiaalinsa täysimittaiseen hyödyntämiseen. Maaretta uskoo myönteisen ajattelun voimaan ja yhdessä tekemisen iloon. Hänen mottonsa on Small wonders make a big difference!

Twitter @Maaretta

Instagram @maaru

http://www.maaretta.com/

http://www.hyvanmielentaidot.fi/