Blogi

Hyvän mielen työ: 4 teknologiaa, jotka mullistavat tulevaisuuden työelämän

Messuilla on helppo kilahtaa. Kun katsoo kasvuyritysten esityksiä, kuuntelee alan huippuja ja aistii tulevaisuususkoa tihkuvaa tunnelmaa, alkaa itsekin uskoa että kyllä, maailma muuttuu! Käytännön työelämässä tilanne on usein toinen. Vaikka horisontissa jotain häämöttääkin, arjen hässäkässä muutossuuntia voi olla vaikea nähdä.

Tässä neljä asiaa, jotka tarttuivat matkaan vuoden 2016 Slushista. Uskon, että nämä teknologiat tulevat muuttamaan työelämän. On ajan kysymys milloin.

1. Tekoäly

Tekoäly tulee avuksi yhä useammassa työssä. Jo nyt se seuloo verenmyrkytysuhkia, ennustaa maanjäristyksiä ja ohjaa ajoneuvoja. Tieto Oy nimitti vastikään tekoälyn johtoryhmän jäseneksi.

Kehityksen edetessä osa töistä siirtyy kokonaan roboteille. Mitä suorittavampi työ, sitä nopeammin se tapahtuu. Erityisen kiinnostavassa kehitysvaiheessa on tällä hetkellä hoiva-alan robotiikka. Yllättävän pian käyttämäsi hieroja saattaakin olla pehmeäkätinen botti.

Toisaalta tekoälyn kehitys tuo lisää työkaluja myös luovuuteen. Jo nyt tekoäly osaa säveltää toimivan biisin ja maalata lumovoimaisen taulun.

2. 3D-tulostus

3D-tulostuksen yleistyessä suunnittelun ja valmistuksen suhde muuttuu. Jatkossa ostettava tuote voi olla pelkkä 3D-mallinnos. Voit itse printata siitä haluamasi tuotteen.

Tämä tuo uusia mahdollisuuksia muun muassa muotiin, ravintola-alalle ja huonekalukauppaan. Mahdollisuus kustomoida haluamansa nousee toiseen potenssiin.

Jatkossa autojen varaosat valmistetaan suoraan asiakkaan tarpeeseen. Tulevaisuuden messuilla kierrellään virtuaalistudiossa, jossa uudet mallit koetaan kolmiulotteisina elämyksinä fyysisten esineiden toljottelun sijaan.

3. Virtuaalitodellisuus

Kenties voimakkaimmin muuttuvat tavat viihtyä ja oppia. Keinotodellisuus (virtual reality), lisätty todellisuus (augmented reality) sekä näiden erilaiset yhdistelmät (mixed reality) tulevat jatkossa tarjoamaan valtavan määrän uudensyvyisiä elämyksiä.

Oppimissimulaattorit, virtuaalisihteeripalvelut ja elämyskeitaat ovat jatkossa kysyttyjä. Reaalisen ja virtuaalisen maailman yhdistämiseen syntyy uutta työtä.

Niinpä tulevaisuuden ostoprosessissa onkin yhä useammin mukana virtuaalinen elämysosuus. Nykyisen hiirenklikkailun sijaan käyttöliittymä koskettaa koko kehoa.

4. Lohkoketju

Työelämän suurin muutos tulee kuitenkin lohkoketjuteknologiasta (engl. blockchain). Sen väitetään olevan yhtä iso mullistus kuin internetin tulon.

Teknologian voisi selittää yksinkertaisesti näin. Lohkoketjujen avulla synnytetään avoimia lokikirjoja, joiden sisältö voidaan todentaa eri lähteistä. Tätä käytetään sopimusten digitaaliseen tallennukseen. Sopimukset voivat olla ihmisten, yritysten ja koneiden välisiä.

Tämä teknologia tulee ennusteiden mukaan muuttamaan sekä raha- että muun sopimusliikenteen. Auto- ja asuntokauppa sujuu jatkossa ilman pankkia, kun ihmiset ja koneet vaihtavat tietoa keskenään. Myös avioliitto solmitaan eri tavalla kuin ennen.

Vaikka moni asia muuttuu, ihminen itse pysyy samana. Inhimillistä käyttöliittymää ei sormia napsauttamalla vaihdeta, vaikka uusia kehonosia voidaankin jo kasvattaa maljassa. Niinpä ennustan, että ihmismielen ymmärtäjille riittää töitä myös jatkossa.

Toivottavasti uudet teknologiat mahdollistavat myös sen, että maailma on tulevaisuudessa koko ihmiskunnalle entistä parempi paikka.

Lisätietoa:

http://www.slush.org/

MAARETTA TUKIAINEN

Maaretta Tukiainen on tietokirjailija ja muutosvalmentaja, joka auttaa organisaatioita ja yksityishenkilöitä valjastamaan voimavaransa oman potentiaalinsa täysimittaiseen hyödyntämiseen. Maaretta uskoo myönteisen ajattelun voimaan ja yhdessä tekemisen iloon. Hänen mottonsa on Small wonders make a big difference!

Twitter @Maaretta

Instagram @maaru

http://www.maaretta.com/

http://www.hyvanmielentaidot.fi/