Blogi

Hyvän mielen työ: 4 asiaa, joista tunnistat, onko työpaikkasi hygge

16.12.2016 klo 14:42

Se on lämpöä ja kotoisuutta, sitä että tunnet kuuluvasi joukkoon. Se on keskinäistä yhteyttä ja hyvää oloa. Asiat ovat yksinkertaisia ja selkeitä, harmoniassa keskenään. Kuulostaa hyvän olon utopialta. Kyseessä on hygge, tanskalaisten nimeämä elämäntapa, jota on käsitelty mediassa viime aikoina ahkerasti.

Vahvana muotoilumaana Tanska on onnistunut paketoimaan viileänkauniit skandi-interiöörit, läsnäolon voiman ja hyvien ihmisten juhlat niin voimallisesti lämmittäväksi mielikuvakääreeksi, että tämän taikapiirin ulkopuolelle jäävä alkaa kokea suorastaan pakottavaa tarvetta hapuilla kohti samaa.

Koska some jo pursuilee hyggeä, suurella todennäköisyydellä sitä sovelletaan pian myös työelämään. Mistä tunnistat, joko sinunkin työpaikallasi hyggeillään?

Tässä yksinkertaiset vinkit tunnistamiseen:

1. Villasukat

Työpaikkasi eteisessä on kenkäparkki, jossa kalossit vaihdetaan villasukkiin. Vai saitteko pikkujouluissa nimikoidut reinot vai vallan Mahabis-tossut? Hygge supsuttelee sukkasillaan kesät sekä talvet.

2.  Takkatuli

Aulassanne on kaasutakka tai infotiskin screenillä pyörii takkavideo. Hehkulamppusarjat tuikkivat fiilinkitunnelmaa. Hyggen ytimessä on kotoisa tunnelma, joten lampaantaljat ja viltit kielivät siitä että kyllä, hygge on asettunut taloksi.

3. Yhteinen ateria

Työpaikallanne on kerran viikossa yhteinen ateria. Aamuisin tarjoatte asiakkaillenne puuroa. Toisinaan toimitusjohtaja kokkaa. Jälkimmäisin vihje kertoo jo suhteellisen vakavasta hyggeilyn asteesta.

4. Mindfulness-tunnit

Työpaikallanne on ilmaista mielenhallintakoulutusta. Tarjolla on mindfulnessia, joogaa tai mentaalivalmentaja. Hygge toivoo, että olisitte toinen toisillenne läsnä ja itsellenne tietysti myös.

Hyggen väärinkäyttö naamioi ongelmat

Piilaaksossa on jo pitkään ollut käytössä sitouttamisstrategia, jossa työpaikat on muutettu niin kodinomaisiksi, ettei niistä halua lähteä kotiin edes yöksi. Tällä tavalla buustattu työn imu nostattaa esiin myös rumemmat puolensa. Uupuneet työnarkomaanit on kärrättävä mindfulness-tunneille, jotta elpyisivät aamunkoittoon mennessä taas työkuntoon.

Tämä on kaukana todellisesta hyvinvoinnista. Ongelmaksi hyggeily muodostuukin silloin, jos sen motiivina on tosiasioiden silottelu tai suoranainen haluttomuus puuttua epäkohtiin.

Hygge ei siis paranna huonoa johtamista, toimimatonta työnjakoa tai hähmyisten arvojen pohjalta tapahtuvaa hapuilua. Niiden korjaamiseen tarvitaan järeämpiä työkaluja.

Hygge pintaa syvemmältä

Väitänkin, että aito hyggeily on vähemmän pintaa ja enemmän sisäistä tilaa. Pohjimmiltaan se on se tunne, joka toivottaa sinut tervetulleeksi, kun astut kynnyksen yli.

Tuo tunne kiteyttää ne arvot, joihin organisaatio toimintansa perustaa. Se tiivistää paikan ilmapiirin, toimintakulttuurin ja ihmiskuvan. Se uskaltaa olla läsnä.

Niinpä todellinen hygge onkin kenties sitä, että kuka tahansa sisään astuukin, hänet kohdataan sellaisena kuin on, tarjotaan kuppi kuumaa ja sitten ehkä tuumataan, miten rakennettaisiin yhdessä hyvää.

Lisätietoa:

Thomsen Brits, Louisa. The Book of Hygge. The Danish Art of Living Well. 2016.

Tourell Soderberg, Marie. Hygge. The Danish Art of Happiness. 2016.

Wiking, Meik. The Little Book of Hygge. The Danish Way To Live Well. 2016.

MAARETTA TUKIAINEN

Maaretta Tukiainen on tietokirjailija ja muutosvalmentaja, joka auttaa organisaatioita ja yksityishenkilöitä valjastamaan voimavaransa oman potentiaalinsa täysimittaiseen hyödyntämiseen. Maaretta uskoo myönteisen ajattelun voimaan ja yhdessä tekemisen iloon. Hänen mottonsa on Small wonders make a big difference!

Twitter @Maaretta

Instagram @maaru

http://www.maaretta.com/

http://www.hyvanmielentaidot.fi/