Työnhaku

Hyvä CV on täyttä faktaa

1.11.2019 klo 15:38

Hyvä CV on eräänlainen työnhakemisen tuoteseloste, jonka avulla työnantaja saa nopeasti kuvan siitä, kuka olet, mitä olet tehnyt ja mitä osaat.

CV:n teossa tyyli on vapaa. Tärkeintä hyvässä CV:ssä on, että se on tiivis ja helppolukuinen, teksti on selkeästi aseteltu ja kieli virheetöntä. Sopiva pituus on 1‑3 sivua. Yhden CV:n silmäilyyn ei yleensä käytetä kuin minuutti tai pari, siinä ajassa sen pitää vakuuttaa työnantaja siitä, että juuri sinut kannattaa kutsua työhaastatteluun.

Mitä hyvä CV sisältää?

Henkilötietojen lisäksi hyvä CV sisältää ainakin tiedon koulutuksesta, työkokemuksesta sekä kieli- ja tietotekniikkataidoista. Henkilötiedoissa voi kertoa esimerkiksi lasten syntymävuodet, mutta se ei ole välttämätöntä.

Asioiden esitysjärjestys riippuu siitä, mitä haluat korostaa. Voit aloittaa CV:n esimerkiksi otsikolla ”Osaaminen ja vahvuudet”, jonka alle voit koota tiivistelmän juuri niistä osaamisalueista, jotka ovat haetun työn kannalta oleellisimpia.

Koulutustaustan esittely aloitetaan tuoreimmasta tai haetun työn kannalta tärkeimmästä tutkinnosta tai kurssista. Kerro ainakin oppilaitos, tutkinto, koulutusohjelma ja valmistumisvuosi, sekä mahdollisesti pää- ja sivuaineesi ja lopputyösi aihe. Täydennyskoulutuksen ja muut kurssit voi selvyyden vuoksi koota oman otsikon alle.

Konkreettiset esimerkit ovat hyviä CV:ssä

Työkokemus esitellään tavallisesti alkaen viimeisimmästä työpaikasta. Aikajärjestyksen voi rikkoa, jos aikaisempi työkokemus on haetun tehtävän kannalta tärkeämpi. Kerro työnantajasi, työtehtäväsi sekä työn ajankohta ja kesto. Pelkkä ammatti- ja tutkintonimike ei yleensä vielä kerro, mitä osaat. Kuvaile siksi lyhyesti työtehtäviäsi ja vastuualueitasi.

Konkreettiset esimerkit ovat hyviä myös kielitaidon ja tietotekniikkaosaamisen kuvailussa. Kerro, mitä tietokoneohjelmia osaat käyttää ja millaisia tehtäviä olet niillä suorittanut, sekä millaisissa tilanteissa olet käyttänyt vieraita kieliä tai oletko opiskellut tai työskennellyt ulkomailla. Kansainvälisen työkokemuksen ja opinnot voi tarvittaessa koota oman otsikon alle. Jos haet työtä ulkomailta, hyödynnä Euroopassa käytettävää Europassi-ansioluettelomallia.

Hyvä CV on tarkka, informatiivinen ja yksityiskohtainen, mutta lyhyt

Harrastukset ja luottamustoimet voi koota omien otsikoiden alle, etenkin jos oletat, että niistä on etua työpaikan saannissa. Harrastukset kertovat persoonastasi, ja joskus esimerkiksi aktiivisuus järjestöelämässä voi paikata vähäistä työkokemusta.

Ansioluettelon loppuun voit liittää 1‑3 suosittelijan nimen, tittelin ja yhteystiedot. Muista kysyä heiltä etukäteen siihen lupa.

Rekrytoijan vinkit hyvään CV:seen

"Hyvä CV on tarkka, informatiivinen ja yksityiskohtainen, mutta lyhyt", sanoo Tampereen Seudun Osuuspankin henkilöstöpäällikkö Tuija Palomäki.

"Ensimmäisenä käyn aina läpi CV:n, joten sikäli se on jopa tärkeämpi kuin itse hakemus."

CV on jopa tärkeämpi kuin työhakemus

Palomäen mukaan CV:ssä pitää ehdottomasti olla hakijan nimi, syntymäaika, tarkat yhteystiedot, sekä koulutustiedot ja työkokemus. Koulutusajat ja työkokemuksen kesto tulee kirjata päivämäärineen.

"Tekstin muokkaukseen tai muuhun koristeluun en kiinnitä huomiota, sen sijaan kirjoitusvirheet huomaan. Hyvä CV on looginen ja kirjoitettu juuri sitä työtehtävää varten, jota ollaan hakemassa."

Asiantuntijana Tampereen yliopiston Ura- ja rekrytointipalvelujen uraohjaaja Reeta Eloranta.

Teksti Mia Ahola

LATAA CV-POHJA>>