Blogi

Hybridiajan työpaikka: aikuisten huvipuisto vai rauhallinen kohtaamispaikka?

Paula Narkiniemen blogi, jossa aiheena työn ja työnhaun maailma.

Työpaikoilla on mietitty jo pitkään kuumeisesti, miten työntekijät saadaan palaamaan takaisin toimistolle pitkän etätyörupeaman jälkeen. Entä jos tuo kysymys onkin aivan väärä, ja työnantajien pitäisi sen sijaan kysyä ”miten saamme työntekijät ylipäätään palaamaan juuri meidän organisaatioon pandemian jälkeen?”

Kirjoitin aiemmin pandemian esiin nostamista uusista syistä vaihtaa työpaikkaa ja siitä, miten etenkin rapakon toisella puolella viime vuonna käynnissä on ollut suorastaan työpaikanvaihtobuumi, kun työntekijät ovat havahtuneet pohtimaan sekä arvojaan että motiivejaan työelämässä.

Työltä odotetaan nyt eri asioita ja niin myös työnantajilta: työnantajien arvojen ja etiikan on kohdattava omien kanssa, jotta työ tuntuu merkitykselliseltä.

Viime vuonna Yhdysvalloissa työstään irtisanoutui ennätysmäärä ihmisiä ja esimerkiksi somepalvelu Tiktokissa trendasi vahvasti videot, joissa ihmiset kuvasivat kuinka he irtisanoutuivat – moni juurikin arvoperusteisesti.

Suomessa vastaavaa ei ole vielä näkynyt, ja perinteisetkin työpaikanvaihtoisesongit kesä- ja joululomien jälkeen ovat olleet kutakuinkin aiempien vuosien kaltaisia, mutta en voi olla pohtimatta, alkaako vastaava ilmiö rantautua tännekin edes jossain mittakaavassa.

Iso kysymys kuuluu: ketkä meillä haluavat olla töissä?

Sen sijaan, että työpaikoilla pohditaan nytkin ahkerasti, miten joukot saadaan taas koottua toimistolle, tarvitaanko sinne erilaisia ”houkuttimia” kuten joogaa ja mindfulnessia, voisi olla paikallaan kysyä, onko organisaatio ja sen kulttuuri sellainen, että työntekijöiden ylipäätään tekee mieli palata sinne? Kyse alkaa olla paljon isommista asioista kuin fyysisitä tiloista ja etätyöpäivien määrästä: jos työntekijöiden kenkä on puristanut pari vuotta työn merkityksellisyyden ja työpaikan kulttuurin osalta, ei niitä voida sivuuttaa, vaikka kuinka rempattaisiin toimistoa hybridityöhön sopivaksi huvipuistoksi. Kuten ystäväni usein osuvasti toteaa: pökäleestä ei saa konvehtia, vaikka kuinka kiillottaisi – tämä jos mikä pätee työyhteisöihin ja kulttuuriin.

Lue myös: Työtä vuorotellen etänä ja työpaikalla – voiko hybridityö toimia?

Huvipuiston sijaan selkeyttä ja työrauhaa

Mitä organisaatiot sitten voivat tehdä? Fiksut ovat kysyneet ja kysyvät jatkuvasti omilta työntekijöiltään, mitä nämä kaipaavat työnsä tueksi kun siirrytään ja eletään hybridiajassa – ei kerran, vaan jatkuvasti pulssilla pysyen. Mitä ovat ne työkalut, tilat ja tavat tehdä työtä, joilla työ sujuu parhaiten kaiken pandemian aikana oppimamme jälkeen ja miten varaudumme jatkuvaan muutokseen, kun tilanne jo rauhoittuu?

Miten varmistetaan, että sekä työrauha että kohtaamiset onnistuvat jatkossakin.

Lue myös: Näin meillä rakennetaan yhteisöllisyyttä etätyössä

Moni työnantaja yllättyy, ettei työpaikalle kaivatakaan erilaisia hilavitkuttimia, oheistoimintaa tai upeita oleskelutiloja vaan keskittymistä vaativaa työtä tukevia paikkoja, hyvää ergonomiaa (mitä kotona ei ehkä ole) ja mahdollisuutta kohdata kollegoita epämuodollisesti. Etätyössä saavutettu ”vapaus” käydä happihyppelyllä palaverien välissä, pestä pyykkiä tai olla lapsia vastassa kotona koulusta tuskin korvautuu sillä, että työnantaja houkuttelee työntekijöitään jäämään toimistolle vielä vähän pidemmäksi aikaa kivan oheistoiminnan tai tarjoilujen verukkeella. Työt halutaan hoitaa tehokkaasti niille varatussa ajassa ja siirtyä muiden asioiden pariin jouhevasti.

Lue myös: Danske Bank tarjosi jokaiselle työntekijälleen tonnin etätyöpisteen ergonomian parantamiseen

Monelle – itseni mukaan lukien – oman kodin rauhasta avokonttorille siirtyminen tulee olemaan todella raskasta ja kuormittavaa. Aiemmin työt on voinut hoitaa kutakuinkin keskeytyksettä palaverien välissä omassa rauhassa, kun toimistolla häly ja muut ihmiset ovat väkisinkin läsnä. Hyvässä ja pahassa. Nyt tarvitaan erilaista organisoitumista yksilö- ja tiimitasolla, jotta työ sujuu keskeytyksistä huolimatta – ehkä toimistopäivät on syytä pyhittää palavereille ja kohtaamisille ja etäpäivät keskittymistä vaativalle työlle. Joka tapauksessa työtapojen pohdintaa ja kehittämistä vaaditaan vielä pitkään ja monella tasolla, avoimesti keskustellen ja yhdessä kehittäen.

Jos mietit, olisiko aika vaihtaa työpaikkaa – tee testi ja selvitä! Katso myös avoimet työpaikat ja löydä työnantaja, jonka kanssa jaat samat arvot.