Työhyvinvointi

Huolehdi vatsan hyvinvoinnista – myös lomalla

10.6.2016 klo 7:00

Jos vatsa ei voi hyvin, monesti muutkaan asiat eivät ota sujuakseen. Ruoansulatukselliset ongelmat, kuten närästys, happovaivat, vatsan polttelu sekä turpoaminen, ilmavaivat, ummetus tai ripuli, voivat pilata päivän. Oireiden taustalla on useimmiten toiminnallinen ja vaaraton vatsavaiva. Erityisesti loma on otollista aikaa vatsavaivoille, sillä vatsan on vaikea pysyä mukana arjen vaihtuessa vapaaksi.

Lomalla arkisten rutiinien puuttuminen johtaa usein epäsäännölliseen ruokailurytmiin kotona, mökillä ja matkalla. Grillikautena annoskoot saattavat kasvaa huomaamatta, ja samalla rasvaa voi tulla nautittua runsaasti. Lisäksi kesäkuumalla olisi tärkeä muistaa nauttia riittävästi vettä ja alkoholia vain kohtuudella. Ulkomaanmatkoilla uudet makuelämykset voivat olla yllätyksellisiä myös vatsalle.

Viisi vinkkiä lomavatsan hyvinvointiin:

- Pidä kiinni ateriarytmistä ja suunnittele ateriat etukäteen.

- Älä unohda kesälläkään lautasmallia ja pidä ateriakoot kohtuullisina.

- Grillaa hyvällä omallatunnolla suosien kalaa, kanaa tai vähärasvaista lihaa sekä kasviksia.

- Syö monipuolisesti: muun muassa kuidut auttavat vatsan normaalia toimintaa.

- Juo riittävästi vettä.

Apua apteekista

Mikäli ruoansulatusentsyymejä ei ole riittävästi, ruoka ei sula ja se jää kuormittamaan ruoansulatuselimistöä. Vatsavaivat, väsymys ruokailun jälkeen, vatsan turvotus, ruokahaluttomuus ja erilaiset kivut ja kouristukset maha-suolialueella voivat olla merkkejä entsyymipuutoksen oireista. Ruoansulatuskanavan oireiden ohella puutteellisesti hajonneiden ravintoaineiden proteiinit saattavat aiheuttaa ylipainon kertymistä ja verensokerin heilahteluja. On arvioitu, että suurelta osin epämääräiset vatsavaivat johtuvat huonosti sulavasta ruoasta ja niistä verenkiertoon imeytyneistä hajoamattomista aineista. Elivo Entsyymivalmisteessa on kahdeksan eri entsyymiä. Entsyymit ovat mikrobi- tai viljaperäisiä ja kapselin kuori on kasviperäinen, joten kapselit eivät sisällä mitään eläinperäisiä ainesosia. www.midsona.fi

Lähde: Elivo