Työhyvinvointi

Huolehdi maksastasi

29.8.2016 klo 7:30

Maksa on tärkeä elin, jonka huolenpito saattaa helposti unohtua. Jatkuva alkoholikäyttö pienilläkin annoksilla vahingoittaa maksaa.

 Valtaosa suomalaisten maksakirrooseista on alkoholin aiheuttamia. Sairastuneet ovat nykyään yhä nuorempia. Alkoholimaksasairaudet eivät ole ainoastaan suurkuluttajien ongelma. Kesäaikaan alkoholia on kuluu reippaasti, mutta syksyn tullen tissuttelutavasta pitäisi päästä eroon.

Miehillä 14 ja naisilla 7 alkoholiannosta viikossa lisää riskiä maksan vahingoittumiseen. Iäkkään maksa kestää alkoholia työikäistä vähemmän.  Lähes kaikki alkoholin riskikäyttäjät sairastuvat rasvamaksaan. Alkoholinkäytön jatkaminen johtaa maksan tulehdusreaktioon eli alkoholihepatiittiin ja pahimmillaan maksakirroosiin. Nuorimmat sairastuneista ovat syntyneet 80-luvulla. Noin viidesosa maksansiirroista tehdään alkoholin aiheuttaman kirroosin takia.
 
Ylipaino ja alkoholi – haitallinen yhdistelmä

Rasvamaksa on Suomen yleisin maksasairaus ja sitä esiintyy jopa neljäsosalla aikuisväestöstä. Alkoholi aiheuttaa rasvamaksaa ja pahentaa ei-alkoholiperäistä rasvamaksaa. Alkoholin aiheuttama rasvamaksa paranee, kun lopettaa alkoholin käytön. Pitkälle edennyt maksakirroosi ei parane kokonaan juomisen loputtua, mutta maksan toiminta voi kohentua.
 
Lue lisää maksan terveydestä

 
Lähde: Munuais- ja maksaliitto