Uratarinat

Huhtikuun uratarina: Kuinka turvanaisesta tuli opinto-ohjaaja?

31.3.2014 klo 8:53

Yliopisto-opiskelijoita opinnoissaan ohjaava Tiina Naskali kokee hyötyneensä urallaan eniten turva-alalla hankkimistaan järjestyksenvalvojan kokemuksista.

Miten kiinnostuit alastasi?

Olen nuoresta saakka ollut kiinnostunut turvallisuusasioista, olipa kyse ensihoidosta, pelastuspalveluista, liikenne- tai yleisöturvallisuudesta. Ensikosketukseni alaan oli silti puhtaasti sattumaa. Päädyin suorittamaan järjestyksenvalvontakorttia muutaman harrastuskaverini kanssa, koska tarvitsimme valvojia järjestämiimme tanssi-iltamiin. Sekä minä, että pari kaveriani jäimme heti "koukkuun". Innostuin alasta niin, että olen toiminut järjestyksenvalvojana kesäisin ja opintojeni sekä muiden töideni lomassa yli kymmenen vuotta.

Mikä on johdattanut sinua urallasi eteenpäin?

Laajempien tapahtumien turvallisuussuunnittelu kiehtoo minua yhä, mutta valmistuttuani yliopistosta olen työskennellyt opintoasiainsuunnittelijana, työelämänvalmentajana ja erilaisissa järjestötehtävissä. Ihmisten ohjaaminen ja heidän asioidensa järjesteleminen vaatii hyvää organisointikykyä ja monipuolisia viestintä- ja esimiestaitoja. Olen työntekijänä kunnianhimoinen. Haluan kehittyä työssäni ja tukea samalla muidenkin kehittymistä. Uskon, että juuri siksi olen saanut mahdollisuuden kasvaa entistä vastuullisempiin tehtäviin. Parhaan johtajuuskoulutuksen koen kuitenkin saaneeni turva-alalla, jossa olensaanut haastaa itseäni ja kokeilla rajojani hyvinkin vastuullisissa tehtävissä.

Mikä on tärkeintä, mitä työsi on sinulle opettanut?

Turvallisuusalasta kuulee usein hyvin kategorisoituneita mielipiteitä, joihin liittyy paljon ennakkoluuloja. Ala on monipuolinen ja luonnollisesti myös tilanteet ja toimijat ovat hyvin laajakirjoisia. Itse olen viihtynyt suhteellisen miehisellä alalla juuri sen haasteellisuuden, ja toisaalta loistavan työyhteisön takia. Koen, että olen oppinut työnteosta, ihmisistä ja tapahtumajärjestelyistä enemmän kuin opiskelun kautta tai missään muualla. Nykyään hyödyn kokemuksistani järjestellessäni tilaisuuksia ja vierailumatkoja sekä esimerkiksi työstäessäni turvallisuusarviointeja erilaisia tilaisuuksia varten.

Millaisia urahaaveita sinulla on tulevaisuudessa?

Istuessani toimistossa pitkiä päiviä, huomaan välillä kaipaavani kunnon kenttätöihin. Tulevaisuudessa toivon, että voin yhdistää eri alueilta hankkimaani osaamista toisiinsa entistä laajemmin ja löytää sitä kautta jälleen uusia haasteita. Elämä tuo joskus eteen erittäin hienoja mahdollisuuksia kultatarjottimella, kunhan niihin vain uskaltaa tarttua empimättä.