Työhyvinvointi

Hoidatko lomalla työasioita?

27.6.2016 klo 7:00

Ammattiliitto Pron tutkimuksen mukaan prolainen viettää vuodessa keskimäärin 5,2 viikkoa erilaisilla vapailla ja lomilla. Asiantuntija- ja esimiesjoukon vuotuinen työaikapanos on noin 1650 tuntia, kun huomioidaan sairastelut, työttömyydet, lomautukset sekä perhe- ja vuorotteluvapaat. Tutkimuksen mukaan viiden viikon lomasta viikko menee työasioihin.

Asiantuntijat ja esimiehet lomailevat paperilla noin viisi viikkoa vuodessa. Lomarauha toteutuu puutteellisesti, kun viikko lomasta saattaa kulua työasioita hoitaessa. Lomapäivien määrä selittyy työajan, työvuosien ja työsuhteen keston mukaan, mutta vain noin 70 prosenttia kaikista ansaituista vapaa- ja lomapäivistä oli täysin työasioilta rauhoitettua.

Osa lomailee rauhassa 85-prosenttisesti, mutta osa paahtaa töissä melkein puolet loma- ja vapaapäivistään. Pron mukaan pienissä yrityksissä lomarauha toteutuu suuria huonommin. Vaikka täysin tarkkoja mittauslukuja ei voida antaa, lomien rikkoontuminen on suhteellisen vakava ongelma suomalaisessa työelämässä.

Pitempiä päiviä tekevien firmojen johtajien voi olla vaikea ymmärtää, miksi työajan suojeleminen on tärkeätä. Asian laiminlyönti on osa suomalaisen johtamisen ongelmavyyhtiä.

Lähde: Pro