Hiihtoloma - perheellisen etuoikeus? Oikotie Työpaikat
Kirjaudu

Kirjaudu

×

Hiihtoloma – perheellisen etuoikeus?

Tuntuuko sinusta, että lomat jakautuvat talvilomakaudella epätasaisesti? Talvilomaoikeus on kuitenkin jokaisella. Näin hiihtolomaperinne sai alkunsa.

Hiihtoloma on alkujaan kouvolalaisen voimistelunopettajan Santeri Hirvosen ajatus. Hän ehdotti Kasvatus ja koulu -lehdessä vuonna 1926 koululaisille sisätiloissa työskentelyn vastapainoksi viikon mittaista hiihtolomaa. Keväthangilla hiihtäessään lapset saisivat raitista ilmaa ja kestävyyttä loppulukuvuoden opiskeluun. 

Hiihtoloma käyttöön 1933

1930-luvun alussa Lauri Pihkala alkoi ajaa hiihtoloma-asiaa. Kouluhallitus hyväksyi idean ja vuonna 1933 hiihtoloma otettiin käyttöön kouluissa.

Valtion liikuntahallintoa tutkineen dosentti Erkki Vasaran mukaan koulujen hiihtolomat olivatkin yksi merkittävimmistä liikuntapoliittisista käytännön toimista maailmansotien välisellä kaudella.

Jo 1920-luvulla Grankulla Samskolanissa oli herännyt ajatus keskitalven pidemmästä lomasta, jotta oppilailla olisi tilaisuus hiihtourheiluun. Koulu järjesti vuonna 1927 ensimmäisen kerran viikon mittaisen ”urheiluloman” viikolla 8. Käytäntö jatkui koulun omana erikoisuutena, kunnes hiihtoloma tuli pakolliseksi viisi vuotta myöhemmin Suomen kaikissa kansa- ja oppikouluissa.

Vaikka hiihdon merkitys hiihtolomalla on nykyään vähentynyt, ja nyt puhutaan enemmäkseen talvilomasta – monet hakeutuvat kuitenkin laskettelemaan ja hiihtämään kyseisellä lomaviikolla.

Talvilomaksi (alunperin hiihtoloma) kutsutaan Suomessa koulujen kevätlukukaudella helmi–maaliskuussa pidettävää viikon mittaista lomaa. Talviloman ajankohta vaihtelee nykyään maakunnittain, jotka on porrastettu kolmelle viikolle.

Talvilomat ajoittuvat viikoille 8, 9 ja 10:

Viikko 8: Ahvenanmaa, Uusimaa, Varsinais-Suomi ja Satakunta.

Viikko 9: Päijät-Häme, Kanta-Häme, Pirkanmaa, Pohjanmaa, Etelä-Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa, Keski-Suomi, Kymenlaakso, Etelä-Savo ja Etelä-Karjala.

Viikko 10: Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala, Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ja Lappi.

Porrastuksella pyritään välttämään ruuhkahuiput lomakohteissa ja Lapin hiihtokeskuksissa.

 

Lähde: Wikipedia

  • 20%
  • 80%

Ooi

14
Kuka hurja haluaa hiihtolomalla lomaa jos ei ole lasten koulun takia pakko. Kaikki paikat on täynnä porukkaa ja hinnatkin korkeammat.

Ihme haloo

6
Kuten edellinenkin jo sanoi, ei mitään järkeä lomailla kalliimpana ja ruuhkaisempana aikana jos sen voi paremminkin valita. Turhaa riidankylvämistä tämäkin artikkeli.

Hiihtolomalla

4
Turha artkkeli. Tuskin kukaan muu kuin perheellinen haluaa lähteä lomalle juuri noina viikkoina, jolloin on kalliit hinnat ja hiihtokeskukset tupaten täynnä porukkaa. Koulujen loma-aikojen ulkopuolella ei viitsi lapsia ottaa pois koulusta. Mitä lomaa se olisi, jos pitää loman aikana tehdä viikon läksyt ? Loma se on lapsillakin.

Nimim.hiihtolomalla

1
Meidän lapset kyllä sai läksyä hiihtolomaksi aika runsaasti.vantaa, seutulan koulusta.

Myyjä

2
Joskus aikanaan harmitti. Ne joilla oli ala-astetta käyvät lapset, saivat aina lomaa, taas ne joiden lapset olivat jo teinejä, ei koskaan.

äityli

1
Kukaan järkevä pidä lomaa hiihtoloman aikaan, jos ei ole ihan pakko. Meillä töissä ei todella tunkua näille lomaviikoille. Itse pidin pakosta kaksi päivää, iskä pitää loput kolme, koska on pakko....

Kommentoi

To prevent automated spam submissions leave this field empty.