Vastaa kyselyyn

Hei työnhakija, haluamme kehittää palveluamme paremmaksi. Siksi olemme kiitollisia, jos vastaat kyselyymme. Osallistu kyselyyn tästä ›

Oikotie Työpaikat
Blogi

Helteiden sulattamaa työmotivaatiota etsimässä

20.8.2014 klo 12:37 Blogi

Näin kesälomien jälkeen saamme lukea lukuisia vinkkilistoja siitä, miten kannattaa aloittaa työt loman jälkeen. Google löytää yli 2 miljoonaa dokumenttia hakusanalla ”lomalta töihin”.

Miksi töihin paluu ahdistaa niin monia? Miksi taas niin monet hihkuvat intoa päästessään takaisin sorvin ääreen? Mistä se kertoo?

Tutkaile tuntemuksiasi, miltä tuntuu aloittaa duunit pitkän loman jälkeen. Onko olo utelias, innokas, odottavainen, niin kuin silloin kun menit ensimmäiselle luokalle kouluun. Kiva oppia uutta, saada uusia kavereita ja tehdä jotain tärkeää. Vai tuntuuko töiden aloittaminen raskaalta, pelottavalta tai hankalalta. Onkohan tulossa taas uusi organisaatiouudistus tai YT-kierros, työ ei ehkä enää tunnu riittävän haastavalta tai työyhteisön ilmapiirissä on parannettavaa.

Voit onnitella itseäsi jos työn aloittaminen innostaa, sillä se kertoo siitä että olet tyytyväinen työhösi, mikä puolestaan vaikuttaa positiivisesti myös muuhun elämääsi. Voit silti miettiä vielä pidemmälle suhdettasi työhösi, riittääkö tyytyväisyys, vai kaipaatko jotain syvempää, intohimoa ja työn imua. Pitkän loman jälkeen on oiva tilaisuus tuunata omaa työtä entistä mielekkäämmäksi, rakentaa työn sisältöä, työskentelyn ympäristöä ja suhteita kollegoihin sekä asiakkaisiin. Pienetkin asiat voivat mahdollistaa suurempaa onnellisuutta ja iloa.

Jos taas ajatuskin työhön palaamisesta ahdistaa, mieti mitkä asiat huolestuttavat ja mitä niille voisit tehdä. Jaa asiat kolmeen koriin: asiat joille voit tehdä jotain, asiat joihin voit vaikuttaa ja asiat joihin et voi vaikuttaa. Tee suunnitelma asioille joille voit tehdä jotain, äläkä jää märehtimään niitä, vaan toimi. Vaikuta mahdollisuuksiesi mukaan asioihin, ole aktiivinen ja osallistu asioiden suunnitteluun ja kehittämiseen. Ne asiat, joille et voi tehdä mitään tai edes vaikuttaa, tunnista ne, hyväksy ja jätä pois mielestäsi energiaa viemästä.

Jos koet, että asiat joille et voi tehdä mitään tai joihin et voi edes vaikuttaa, ovat niin merkittäviä, että ne vaikuttavat työmotivaatioosi selvästi haittaavasti, mieti vaihtoehtoja. Onko sinun mahdollista hakeutua toiseen tehtävään samassa organisaatiossa vai haluatko siirtyä toisen työnantajan palvelukseen. Kiinnostaako sinua kenties ryhtyä yrittäjäksi tai freelanceriksi vai vaatiiko tilanne lisäkouluttautumista? Kaiken pohdinnan taustalla on kysymys: mikä minua työssä motivoi? Mikä tekee minut työssä onnelliseksi? Pohdi näitä kysymyksiä tosissasi, kirjoita ne paperille, käytä apuna luotettavaa ystävää tai valmentajaa.

Molemmissa tilanteissa, olit sitten innoissasi tai ahdistunut työn aloituksesta, kannattaa pysähtyä hetkeksi miettimään työn tarkoitusta itselle. Olenko ”vain töissä täällä” vai haluanko tehdä jotain merkityksellistä. Mitä merkityksellisyys omassa työssä tarkoittaa, onko se hyvän mielen tuottaminen asiakaskohtaamisissa tai vaikka olla osa tiimiä joka rakentaa jotain jolla on laajempaa merkitystä yksilöille, organisaatioille tai yhteiskunnalle. Mikä on sinun missiosi työelämässä?

Seija Raesola
Organisaatiokonsultti, Coach (KTM)
Humap Oy