Työllisyysnäkymät

Heikot signaalit – kurkistus tulevaisuuteen

22.1.2019 klo 8:34

Tulevaisuus kiinnostaa, mutta siitä on vaikea tietää. Tulevaisuuden avartamisen kannalta onkin tarpeen kyseenalaistaa nykyiset rakenteet. Toisenlaiset hallinnon mallit ja vaikuttamisen tavat saattavat olla pian arkipäivää.

Sitran järjestämä Heikot signaalit tulevaisuuden avartajina -tilaisuus kokosi tulevaisuuden heikkoja signaaleja pohtivia asiantuntijoita ja asiasta kiinnostuneita yhteen. Tilaisuudessa puhuneet Geoff Mulgan, Mikko Dufva, Leena Ilmola, Soile Ollila ja Tiina Jokela herättivät keskustelua heikoista signaaleista ja niihin liittyvistä teemoista.

Heikko signaali on merkki mahdollisesti nousevasta teemasta, joka saattaa olla tulevaisuudessa merkittävä. Heikot signaalit täydentävät trenditarkastelua ja niitä voidaan käyttää tulevaisuuksien avartamiseen.

Kiinnostus megatrendejä kohtaan kasvussa

Sitra on julkaissut listauksen megatrendeistä jo useamman vuoden ajan. Kiinnostus megatrendejä kohtaan on ollut suurta ja jatkuvasti kasvavaa.

– Sitran julkaisemat megatrendit ja visio hyvinvoinnin seuraavasta erästä ovat keränneet jo yli puoli miljoonaa katselukertaa verkkosivuillamme. Tulevaisuus kiinnostaa laajalti, Sitran johtava asiantuntija Mikko Dufva sanoo.

Tulevaisuuteen liittyy aina epävarmuutta. Megatrendeihin keskittyvässä tulevaisuuskuvassa riskinä onkin, että kehityssuunnista muodostuu liian suuri yksimielisyys. Suomen kansallista ennakointia on kritisoitu siitä, että se ei ota riittävästi huomioon epäjatkuvuuksia, shokkeja ja heikkoja signaaleja.

–  Sitran heikot signaalit nostavat esiin yllättäviä, ei-ilmeisiä mutta mahdollisia tulevaisuuden kehityskulkuja. Tavoitteena on tuoda esille tulevaisuusoletuksia, haastaa käsityksiä tulevaisuuksista ja laajentaa mahdollisten tulevaisuuksien valikoimaa – sekä tarjota työkaluja heikkojen signaalien hyödyntämiseen. Heikot signaalit täydentävät Sitran megatrendejä ja visiotyötä, Dufva sanoo.

Selvitykseen valitut signaalit ja niiden tulkinta ovat kokoelma erilaisia kiinnostavia mahdollisesti nousevia ilmiöitä.

– Ne eivät ole kattava kuvaus, vaan pikemminkin poiminta, jota kannustamme kaikkia täydentämään. Signaalit eivät myöskään ole ennusteita tulevasta tai kannanottoja toivottavasta tulevaisuudesta, vaan herätteitä ajattelemaan tulevaisuudesta uusilla tavoilla.

Heikko signaali on aina tulkitsijastaan riippuvainen. Jokin yllättävä signaali saattaa olla yhdelle uutta, toiselle jo vanha juttu.

– Signaalityössämme fokus on ollut erityisesti Suomen ja suomalaisen yhteiskunnan kehittämisen kannalta kiinnostavissa ja merkittävissä signaaleissa. Tästä selvityksestä ei siksi löydy vastauksia esimerkiksi siihen, mikä on seuraava muotitrendi. Sen sijaan toivomme, että lukijalle muodostuu kattavampi kuva mahdollisista nousevista ilmiöistä ja muutoksista, jotka ovat Suomen kannalta merkittäviä.

Pääset tapahtumaan tästä linkistä:

https://www.sitra.fi/tapahtumat/heikot-signaalit-tulevaisuuden-avartajina/

Lue lisää aiheesta:

https://www.sitra.fi/julkaisut/heikot-signaalit-tulevaisuuden-avartajina/

Lähde: Sitra