Blogi

Headhunterin juttusilla

Saat soiton suorahakukonsultilta, eli tutummin headhunterilta, joka haluaa jutella kanssasi työtilanteestasi ja tarjolla olevasta kiinnostavasta työpaikasta. Miten tähän tapaamiseen voi valmistautua?

Lähtöasetelma on hieman eri kuin hakiessasi aktiivisesti avointa työpaikkaa ja päästessäsi työhaastatteluun: nyt sinusta ollaan kiinnostuneita ja headhunter haluaa selvittää, voisitko olla sopiva tyyppi asiakkaan avoimeen tehtävään. Headhunterin soitto ei kuitenkaan tarkoita sitä, että voisit ilmestyä tapaamiseen pelkästään henkseleitä paukutellen ”tehän minut halusitte” –asenteella, vaan edelleenkin kyse on – kuten muutenkin rekrytoinnissa – sopivan parin löytämisestä. Osaamisesi ja työhistoriasi ovat puhuneet puolestasi ja olet voinut loikata suoraan haastatteluvaiheeseen, mutta muuten homma jatkuu tavallistenkin rekrytointiprosessien tapaan.

Toki headhunterin tapaaminen eroaa perinteisestä haastattelusta siinäkin mielessä, että vaikka tulisitte siihen lopputulokseen, ettei juuri kyseinen tehtävä ehkä ole sinua varten, saa headhunter sinusta mahdollisesti uuden kandidaatin johonkin tulevaan vastaavanlaiseen hakuunsa. Siinäkin mielessä tapaamiseen kannattaa lähteä avoimin mielin ja hyvällä asenteella – koskaan ei tiedä, mitä se voi poikia.

Koska kyseessä on tehtävä, josta et etukäteen tiedä käytännössä mitään, tapaamisessa kannattaa kysellä, ja paljon. Mieti jo etukäteen, mitkä tekijät saisivat sinut vaihtamaan nykyisestä työstäsi toiseen ja miten haluat edetä urallasi. Näin pystyt helpommin arvioimaan avoimen tehtävän sopivuutta juuri sinulle ja tavoitteillesi. Haluat varmasti tietää tehtävänkuvauksen lisäksi ainakin työyhteisöstä ja työnantajasta, kulttuurista ja eduista. Jos et ole saanut rekrytoivan yrityksen nimeä ennen tapaamista, valmistautuminen voi jäädä muuten aika tyngäksi. Headhunterin kuitenkin pitäisi pystyä vastaamaan kaikkiin näihin avoimiin kysymyksiisi.

Todennäköisesti tapaaminen on melkoinen informaatiotulva, joten on täysin ok pyytää muutama päivä tiedon sulattelemiseen ja jatkosta päättämiseen, jos tarkoitus on jatkaa prosessia. Mieti tuona aikana, miten rekrytoivan yrityksen tarjous istuu urasuunnitelmiisi ja nykytilanteeseesi. Mieleesi tulee varmasti lisää kysymyksiä, joihin kaipaat vastauksia ennen päätöksen tekemistä, mikä on aina hyvä merkki myös headhunterin kannalta: et ole tekemässä valintaa heppoisin perustein.

Vaikka jutustelu headhunterin kanssa ei johtaisikaan tällä kertaa sen kummempaan kuin uuteen kontaktiin ja kokemukseen, saattaa tapaaminen poikia myöhemmin jotain – eikä uusista kokemuksistakaan koskaan ole haittaa.

Paula Narkiniemi

vapaa kirjoittaja

Twitter: @PoolaKristiina

Lue aiempia Työkyöpeli-blogeja