Blogi

Haussa työelämän valmentaja

Joko sinulla on valmentaja myös työelämää varten - mentori tai muu sparraaja? Vai oletko edes tullut ajatelleeksi, että sellaisesta voisi olla hyötyä?

Elämme personal trainereiden ja life coachien kulta-aikaa: tänä päivänä on hyvinkin yleistä palkata itselleen valmentaja niin harrastuksia kuin elämäntaitojakin sparraamaan. Vapaa-ajasta ja harrastuksista halutaan kaikki tehot irti kiireisen arjen keskellä ja tähän tarkoitukseen on sekä helppoa että luontevaa hankkia apua. Siinä missä personal trainer auttaa saavuttamaan fyysisiä tuloksia ja life coach ehkä enemmän niitä henkisiä, voisi kuvitella että työelämääkin varten käytettäisiin yleisemmin erilaisia valmentajia. Käytämmehän työpaikalla kutakuinkin puolet valveillaoloajastamme ja asetammehan myös urallemme usein tavoitteita.

Mentoreitahan hyödynnetään yleensä tällaisina työelämän ”valmentajina”, mutta vaikka mainio konsepti onkin, saattaa mentoroinnin anti jäädä pintaraapaisuksi tai jonkun työelämän vaiheen ratkaisuun keskittyväksi projektiksi, joka selvittyään hiipuu hiljalleen. Mitä, jos työelämää varten olisikin olemassa jatkuva sparraaja, aivan kuten urheilijoilla - valmentaja, joka auttaa määrittämään lyhyen ja pitkän tähtäimen tavoitteet, motivoi, auttaa askelmerkkien saavuttamisessa ja analysoimaan tuloksia? Tyyppi, joka seuraa uran eri vaiheissa ja katsoo tilannetta ikään kuin läheltä, mutta kuitenkin ulkopuolelta käsin ja auttaa näkemään metsän puilta. Herättää, kun suunta meinaa harhautua.

Kuulostaako hullulta? Ei minusta. Treenaan pari kertaa viikossa itsenäisesti hevosen kanssa ja aina kun pyydän valmentajan paikalle apuun, saan myös sitä ja enemmänkin. Taitava valmentaja auttaa purkamaan vaikeita tilanteita ja antaa sekä konkreettisia neuvoja että ajateltavaa seuraavaa itsenäistä suoritusta varten. Hän saa minusta esiin paremman ratsastajan joka kerta, vaikka kuinka homma tökkisi alkuun. Miksei tämä siis voisi toimia työelämässäkin?

En tarkoita, että työelämään tarvitaan kädestä kiinni pitäjää, vaan enemmän valmennuksen kaltaista toimintaa - etenkin uran alkutaipaleella tämä olisi monesti tarpeen. Ihan kuten urheilijallakin, työntekijälläkin on viime kädessä vastuu omasta tekemisestään ja valmentaja voi auttaa vain tiettyy pisteeseen. Minua kiehtoo ajatus siitä, mitä kaikkea työelämän valmentajan avulla voisikaan työelämässä saavuttaa. Jokaisella on tietty potentiaali, mutta en usko, että sitä kovinkaan moni täysin kykenee hyödyntämään. Työelämän valmentaja voisi kulkea rinnalla, auttaa välttämään pahimmat karikot ja asettamaan selkeämpi tavoitteita, joita kohti matkata ja matkalla tehdä parempia valintoja. Ja etenkin: auttaa analysoimaan tuloksia - näitä ei arjessa aina itse edes huomaa, eikä kenellekään varmasti olisi pahitteeksi aika ajoin pysähtyä ja arvioida työelämää kokonaisuutena. Että miten on mennyt?

Mitä mieltä olet, olisiko sinulla tarvetta työelämän valmentajalle?

Paula Narkiniemi

Vapaa kirjoittaja

Twitter: @PoolaKristiina