Blogi

Harjoittelusta vakituiseen työhön

Työharjoittelu on mainio tilaisuus tutustua erilaisiin organisaatioihin ja aloihin, mutta samalla myös oiva ponnahduslauta vakituiseen työhön.

Jes! Olet saanut kiinnostavan harjoittelupaikan ja vieläpä juuri siitä organisaatiosta, jossa työskentelystä olet salaa haaveillut. Et siis panisi pahaksesi, jos harjoittelujaksosi päättyisi vakituisen työsopimuksen allekirjoittamiseen - päinvastoin, olisit onnesi kukkuloilla. Mutta miten työharjoittelusta ponnistetaan vakityöhön?

Tässä kolme vinkkiäni jokaiselle työharjoittelussa aloittavalle - nämä pätevät, havittelit sitten vakityötä tai et, sillä aina kannattaa pyrkiä jättämään hyvä vaikutelma itsestään työntekijänä.

1. Ole aktiivinen ja kysy, kysy, kysy!

Nimensäkin mukaisesti työharjoittelussa kyse on harjoittelusta: sinun ei oleteta osaavan samoja asioita kuin kauan alalla olleiden ammattilaisten, joten käytä tilaisuus hyväksesi ja ota oppia muilta. Harjoittelujakson aikana kannattaa ehdottomasti aina kun siihen tulee mahdollisuus, avata suunsa ja kysyä: miksi asiat tehdään kuten tehdään, mitä tapahtuu milloinkin ja niin edelleen. Uteliaisuus kertoo aktiivisuudestasi ja kiinnostuksestasi työtä kohtaan - ja tietenkin opit työstä kun kysyt.

2. Ehdota ja ole aloitteellinen

Tämä on oikeastaan jatkoa edelliseen: sen lisäksi että kysyt ja osoitat halusi oppia uutta, myös muu aloitteellisuus kannattaa työharjoittelussa. Jos näet epäkohtia tai asioita, jotka mielestäsi voitaisiin tehdä paremmin tai tehokkaammin, kerro asiasta toki muillekin. Mieti kuitenkin ensin, miksi asiat tehdään kuten tehdään eli ota ensin selvää taustoista ennen kuin ryntäät arvostelemaan. Lisäksi kannattaa selvittää, kenelle kehityskohdista kannattaisi puhua ja miten asia kannattaa ottaa esiin; muiden työn silmitön kritisoiminen henkilölle, joka ei lopulta edes päätä mahdollisista muutoksista ei välttämättä ole paras taktiikka.

3. Verkostoidu ja kerro tavoitteistasi

Hyödynnä harjoitteluaikasi verkostoitumalla niin työpaikalla kuin sen ulkopuolellakin: ole avoimen kiinnostunut ihmisistä ja heidän töistään ja osallistu mahdollisuuksien mukaan tapahtumiin ja tilaisuuksiin. Tutustumalla muihin pääset kertomaan myös omista tavoitteistasi työelämässä ja ilmaisemaan halukkuutesi jatkaa organisaatiossa, jos siihen vain tarjoutuu tilaisuus. Jos työt eivät jatku juuri tässä organisaatiossa, saatat saada hyviä vinkkejä tai suosituksia muista paikoista kollegoilta ja yhteistyökumppaneilta. Verkot kannattaa siis laittaa vesille hyvissä ajoin harjoittelujakson aikana.

Paula Narkiniemi

Vapaa kirjoittaja

Twitter: @PoolaKristiina