Työnhaku

Haluatko aloittaa työnhaun?

10.7.2017 klo 13:19

Työnhaun suhteen sinun on tiedettävä, mitä haluat ja CV:si on hyvä olla ajan tasalla.

Muodollisuusvaatimuksista voi tinkiä, jos sinulla on hyvät verkostot, mutta yleensä ajantasainen CV pitää toimittaa enemmin tai myöhemmin. Myös todistukset – sekä työ- että tutkintotodistukset on hyvä olla käsillä – yleensä niitäkin kysytään jossain vaiheessa.

Tässä pieni muistilista työnhakuun:

1. Aloita työnhaku miettimällä, minkälaista työtä haluaisit tehdä

Jos sinulla on jo kokemusta haluamastasi työstä, kannattaa sitä korostaa ansioluettelossa (CV), hakemuksessa tai vapaamuotoisessa esittelyssäsi hakemustavasta riippuen. Potentiaalinen uusi työpaikka linkittyy yleensä sujuvasti työhistoriaasi – ellet sitten ole kokonaan vaihtamassa alaa. On tunnistettava tehtävät, joihin on kokemuksen ja koulutuksen pohjalta mahdollista päästä. Mieti myös, tunnetko ketään, joka voisi auttaa sinua – verkostot ovat tavallinen tapa hakea töitä. Jos tarvitset apua oman osaamisesi tunnistamisessa apua, sitä voi hakea esimerkiksi rekrytointikonsulteilta, ammatinvalintapsykologeilta ja kokeneemmilta saman alan ihmisiltä. Jos olet tullut irtisanotuksi, jotkut työnantajat tarjoavat työsuhteen päättymisen jälkeen mahdollisuutta psykologin palveluihin tai ns. uudelleensijoituspalveluihin – se apu kannattaa ehdottomasti ottaa vastaan. Nykyisin tarjotaan myös maksullista palvelua uuden työpaikan löytämiseen esimerkiksi verkossa tai ammattiliittojen kautta.

2. Pidä CV:n ajan tasalla

Joskus on hyödyllistä tehdä CV kokonaan uudestaan, jolloin voit korostaa sitä kokemusta ja osaamista, mikä on olennaista hakemiasi työtehtäviä ajatellen. Muista, että CV:ssä ei saa olla aukkoja, mutta se ei silti tarkoita sitä, että esimerkiksi työttömyysjaksoja ei saisi olla. Nykypäivänä ne ovat myös niin tavallisia, että sitä ei kukaan ihmettele. Löydät täältä hyviä CV-pohjia ohjeineen »

3. Varaudu verkkolomakkeisiin

Moneen työpaikkaan haetaan nykyisin työpaikkailmoitukseen liitetyn verkkolomakkeen kautta, joka menee rekrytointijärjestelmään. Lomakkeelle lisäämäsi tiedot kannattaa kopioida myös itselleen omaan dokumenttiinsa, sillä ei olisi ensimmäinen kerta, kun verkkolomake hävittää tiedot, jolloin omia muistiinpanoja tarvitaan, jos lomaketta joutuu täyttämään toisenkin kerran… Joskus tulee myös sanottua asiat hyvin lomakkeella, jota ei välttämättä enää lähetä-painikkeen jälkeen näe. Hyvät järjestelmät eivät toki toimi niin, mutta kaikenlaista on. Joskus verkkolomakkeen lisäksi sinulta pyydetään videohakemusta tai vastauksia videomuotoisesti tiettyihin kysymyksiin. Nämä videot voi yleensä kuvata kännykän tai tietokoneen videokameralla. Videohakemuksiin vastaamista voi yleensä harjoitella ennen lopullisen vastauksen lähettämistä.

4. Kokoa työ- ja tutkintotodistuksesi yhteen kansioon

Kysy itsellesi suosittelijoita tai kerro aiemmin lupautuneille, että olet ryhtymässä työnhakuun.

5. Älä lannistu, työnhaku voi kestää

Haastatteluun pääsy on jo osoitus onnistumisesta ja siitä, että tiedät mitä osaat ja minkälaisiin tehtäviin sovit. Mitä halutumpaa paikkaa haet, sitä vaikeampi sitä on saada. Myös organisaatiohierarkiassa ylöspäin meneminen tekee uuden työn saannista vaikeampaa ja verkostojen ja kokemuksen merkitys korostuu.

Ota ensimmäinen askel työnhaussa ja tutustu avoimiin työpaikkailmoituksiin

Katso myös:
Yleisimmät kysymykset työhaastattelussa »
Ajattele CV uusiksi »​