Työllisyysnäkymät

Hallitukselta uusia toimia työllisyyteen

30.8.2018 klo 16:46

Hallitus päätti elokuun 2018 budjettiriihessä työttömyyttä vähentävistä toimista.

Pääministeri Juha Sipilä on tyytyväinen, että työllisyysaste on saatu nostettua lähes 72 prosenttiin. Hallituksen seuraava tavoite on 75 prosenttia.

TE-toimistot saavat vuoden 2019 budjetissa 10,3 miljoonaa euroa lisärahaa palvelujen parantamiseen. TE-toimistojen henkilöstölle tulee myös määräaikainen tulospalkkio, johon varataan miljoona euroa.

Lex Lindströmin jatkamiseen varataan 5 miljoonaa euroa. Sen myötä iäkkäät pitkäaikaistyöttömät voivat päästä eläkkeelle. Palkkatuen käytön sujuvoittamiseen varataan 5 miljoonaa euroa. Palkkatuen maksamisen käsittelyaikoja lyhennetään ja yritykset saavat palkkion, jos palkkatukijakson aikana palkataan työntekijä toistaiseksi voimassa olevaan työsuhteeseen.

Pitkäaikaistyöttömille tehdään työkykyohjelma, joka pyrkii työllistämään heitä julkiselle sektorille. Palkkatuetun työn ja starttirahan rahoittaminen työttömyysturvamenoista jatkuu vuonna 2019 ja maakuntauudistuksen jälkeen.

Työttömyyskorvauksen maksamisen käytännöt muuttuvat. Jatkossa työttömyystuki päättyy vasta sitten, kun henkilö on mennyt töihin ja saanut ensimmäisen palkan tilille.

STTK:n mielestä hallituksen toimien suunta on oikea, mutta ne eivät vielä ole riittäviä.. SAK on tyytyväinen palkkatukeen, mutta arvostelee hallitusta aktiivimallista. Akavassa ei uskota, että uudet toimet nostavat työllisyysastetta tarpeeksi. Kaikki järjestöt arvostelevat hallitusta siitä, että se ei perunut esitystä työsuhdeturvan heikentämisestä alle 20 henkilön yrityksissä.

Lähde: Yle Uutiset