Blogi

Haavoittuvuus työssä

9.12.2015 klo 11:18

Käsillä olevassa ajassa tuntuu liikkuvan heikkoja signaaleja, jotka kuvailevat ihmisen tunteita ja ajatuksia YT-organisaatiomyllerryksissä.

 Irja Askolan runon hengessä:

”...meidän on toinen toistemme

tueksi tultava

kiinnostuttava näkemään

mitä työtoveri osaa ja minäkin

tehtävä tila

kunkin tarjota parastaan

leivottava luottamus

osaamiselle, oppimiselle

jokaisen asiantuntemuksen arvostamiselle

varmistettava väylä

eilisen osaajien ja huomisen toivojen

tavata, toinen toistaan tarvita.”

Miten herkkää kohtaaminen onkaan, kun organisaatiot järjestelevät omia osaamisiaan ja tuottavuuttaan, jotta ihmisistä saadaan hyödyllisin irti. Keskustellessani ystävieni, tuttujeni ja asiakkaitteni kanssa, tunnen monesti, että kohdatuksi tuleminen on se, mitä ihmiset eniten toivovat. Haaveissa on, että joku kollegoista tulisi ja uskaltaisi olla seurassa samalla tavalla kuin ennenkin, kysyisi, kuinka jakselen.

Kuuntelin amerikkalaisen tutkijan Brene Brownin TED-esiintymisiä  ja niistä tarttui muutama tärkeä ajatus tähän teemaan liittyen:

- Kaikki ihmiset kaipaavat yhteyttä toisiinsa (belonging, connection)
- Haavoittuvuus ei ole heikkous, vaan auki olemista, jota tänä päivänä tarvitaan enemmän kuin koskaan
- Häpeä on kokemus siitä, ettei ole riittävä. Häpeä sekoitetaan usein syyllisyyden tunteeseen (olen tehnyt jotain väärää). Jokaisessa muutoksessa, jossa omaa työidentiteettiä muutetaan kosketellaan häpeän tunnetta.
- Haavoittuvassa elämäntilanteessa kokee arvottomuutta.
- Tärkein ydin oli, kuinka unohdamme kollegoina tai esimiehinä sen, että haavoittuvuuden näyttäminen on luottamusta, rohkeutta. Henkilöllä on henkistä kapasiteettia, joka näkyy rohkeutena, myötätuntona ja välittämisenä (whole-hearted, compassion, courage of heart, vulnerability).

Mitäs jos tärkein tekosi tässä kohtaa vuotta olisikin kollegapalvelu: Kysy ja kuuntele, kuule.

Ps. Tutkimuksissa on tunnistettu  45+ ihmisten potentiaali – he ovat organisaation luovinta, osaavinta ja joustavinta porukkaa. Pidetään tämä mielessä alkavan vuoden kiireissä.

Lue lisää

Annika Ranta

Organisaatiokonsultti, energisoija

Humap Oy

www.humap.com