Työnhaku

Freelancerin sopimukset kuntoon Sopimustiedon avulla

30.1.2018 klo 17:17

Termi ”freelancer” on laaja ja monitulkintainen. Monet freelancerit ovat työnsä yrittäjämäisestä luonteesta huolimatta työntekijöitä, ainakin muodollisesti. Eniten omillaan ovat ne henkilöt, jotka harjoittavat ammattiaan omalla toiminimellään tai omassa yhtiössään. Silloin freelancerin pitää osata hoitaa omat sopimusasiansa. Sopimusten ja papereiden pyörittäminen on monen mielestä rasittavaa ja harva yrittäjä haluaa käyttää niihin ylimääräistä aikaa.

– Silti sopimuksia ei kannata missään tapauksessa tehdä pelkästään suullisesti, sillä kaikissa oikeusasteissa riidellään jatkuvasti, millä ehdoilla tietty sopimus tehtiin. Se joka vetoaa suullisesti tehtyyn sopimukseen, on aina alakynnessä. Mentiin oikeuteen tai ei, tuloksena on aina ajanhukkaa ja mielipahaa. Kirjallinen sopimus kannattaa aina, Jaakko Laukia Suomen Sopimustiedosta sanoo.

Sopimustiedon palvelusta löytyvät kaikki freelancerille tarkoitetut sopimukset – ja niiden laatiminen on palvelussa nopeaa ja helppoa. Esimerkiksi Sopimustiedon toimeksiantosopimus turvaa miltei kaikki freelancerin tarpeet.

– Tämä älypohjamme tarjoaa selkeät ja helpot malliehdot muun muassa hinnoitteluun, maksuehtoihin ja sopimuksen voimassaoloon. Tarpeen mukaan on lisättävissä ehtoja myös muun muassa salassapidosta, alihankkijoiden käytöstä, toimeksiantoon liittyvistä tekijänoikeuksista ja sopimusrikkomusten seuraamuksista, Jaakko Laukia vinkkaa.

Malliehtojen ohella käyttäjä voi kirjoittaa täysin omat ehtonsa. Toimeksiantosopimuksen ohella Sopimustiedon palvelussa voi laatia muun muassa tarjoukset, työsopimukset, kauppakirjat ja salassapitosopimukset. Lisäksi voi muotoilla kokonaan oman sopimuspohjan omiin tarpeisiinsa sopivaksi.

Freelancereilla useita asiakkaita

Freelancereilla on tyypillisesti useita asiakkaita, jotka voivat sijaita fyysisesti vaikka ympäri maailman. On usein turhaa tehdä erillistä reissua asiakkaalle vain saadakseen “nimi paperiin”. Sopimustiedon palvelussa kaikki asiakirjat allekirjoitetaan sähköisesti älypuhelimella.

– Oikeudellisesti pätevän allekirjoituksen voi tehdä siis ajasta ja paikasta riippumatta. Sähköinen allekirjoituksemme on lisäksi todistusarvoltaan perinteistä allekirjoitusta vahvempi. Allekirjoituksen voidaan ongelmitta näyttää jälkikäteisesti tulleen juuri siitä älypuhelimesta, josta se on tehty, Laukia sanoo.

Koska freelancereilla ei ole tyypillisesti omaa toimistoa eikä työtä tehdä yhdestä paikasta, sopimuksille ja muille asiakirjoille ei muodostu luonnollista arkistoa mihinkään, missä ne olisivat helposti saatavilla tarpeen mukaan.

– Sopimustiedon palvelussa kaikki sopimukset ja asiakirja-aines arkistoituvat automaattisesti yrittäjän omalle sopimustilille, jolloin hän voi tietokoneellaan tai älypuhelimella nähdä arkistonsa koska vain “on the go”.